Idén 15 milliárd jött össze adó 1 százalék felajánlásokból, új szereplők is megjelentek a toplistán

2023. szeptember 15. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban a felajánlások száma és a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez – írja a Nonprofit.hu a NIOK alapítvány elemzése alapján.

Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) által a NAV adataiból készített elemzésből az látszik, hogy összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára.

A tavalyinál 26 százalékkal többen ajánlották fel az adójuk egy százalékát.

A legtöbb pénzt összegyűjtök toplistáján egy új szereplő is van: Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány. A Partizán idén gyűjtött először, és rögtön a harmadik legnagyobb összeget érte el 191 millió forinttal. A Klubrádió alapítványa, a Szabad Sávért 45 milliót kapott, több mint ötezer embertől.

De olyan szervezetek is kaptak, mint a kormányközeli, például a „háborúpárti” plakátkampányt is megvalósító Civil Összefogás Fórum (CÖF): ők 179 embertől összesen 1,7 millió forinthoz jutottak hozzá. A volt köztársasági elnök, Áder János alapítványa, a Kék Bolygó viszont mindössze 170 ezer forintot kapott felajánlásokból. A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda által idén 9,2 milliárddal kitömött Batthyány Lajos Alapítvány pedig egyetlen felajánlójától kapott 3096 forintot. A Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) volt Rogán Antal első munkahelye, ahol titkárként dolgozott.

Első helyen viszont idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány van közel 337 millióval, másodikon pedig a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, ők majdnem 300 milliót kaptak. A Nonprotit azt írja, hogy az első 20 szervezetnél a felajánlott összeg minden esetben nőni tudott 2022-höz képest.

  • 2023-ban 1 819 715 darab nyilatkozat érkezett, amely 26%-os növekedés az előző évhez képest.
  • Egy civil szervezetre eső felajánlók átlagos száma 62.
  • Legtöbben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány részére ajánlották fel az egy százalékukat, összesen 40 556-an.
  • Az egy civil szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 519 576 forint, ami 139 439 Ft-tal több a tavalyinál.

Ezeket voltak 2023 legfontosabb számai a Nonprofit.hu szerint. Kellemetlen meglepetésnek számít, hogy olyan szervezetek is felkerültek a legtöbb felajánlást kapó szervezetek közé, amikkel kapcsolatban átláthatósági problémák merültek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!