Nick Vujicic szerint tíz év múlva a vécében lesz az amerikai gazdaság, míg Magyarország jön fölfelé

2023. szeptember 13. – 13:05

Nick Vujicic szerint tíz év múlva a vécében lesz az amerikai gazdaság, míg Magyarország jön fölfelé
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Fontos, hogy a pornófüggőségünktől megszabaduljunk” – mondta a házasságról Nick Vujicic, a kezek és lábak nélkül született ausztrál-amerikai prédikátor és motivációs tréner Szegeden. A kormány rendszeresen nagyobb összeggel támogatja Vujicic magyarországi fellépéseit, most is köszönetet mondott ezért. Szegeden élete történetét osztotta meg a tréner a jelenlévőkkel, de célokról, álmokról, Istenről az USA hanyatlásáról és Magyarország szebb napjairól is beszélt.

Kedd este fél hétre csurig megtelt a több mint háromezer fő befogadóképességű Városi Sportcsarnok langymeleg nézőtere Szegeden. Bár a tréner délelőtti előadása szólt kifejezetten a fiataloknak, az esti ismétlésen is szép számban képviseltette magát a húszas korosztály.

A Nem adom fel Alapítvány Higgy, remélj, szeress című eseményén először Papp Szabolcs, a szervezet szóvivője köszöntötte a résztvevőket, majd Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vette át a szót. Az ő jelenléte nem véletlen,

a kormány rendszeresen nagyobb összeggel támogatja Vujicic magyarországi fellépéseit.

Négy éve 40 millió forintot adott a prédikátor látogatására, a márciusi, budapesti előadásait 10 millió forinttal toldotta meg. Soltész méltatta Vujicic munkásságát, és arról beszélt, hogy ennek a rendezvénynek közösségerősítő szerepe van.

Amikor megköszönte a szervezők munkáját, külön is kiemelte a rendezvényen résztvevő Mihálffy Béla, helyi KDNP-s országgyűlési képviselőt és mozgássérült lányát, aki részt vett a szervezésben. Az államtitkár után a Nemadomfel együttes lépett a színpadra, majd a negyvenedik perc tájékán Nick Vujicic is megérkezett. A prédikátor rögtön azzal kezdte az előadását, hogy megköszönte a magyar kormánynak a meghívást és a támogatást.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A tréner-prédikátor többnyire az életéről és annak nehézségeiről beszélt, a tragikus részeket önreflektív humorral oldotta fel. Úgy fogalmazott, hogy nem a pozitív gondolkodás, hanem az igazság és a céljai motiválják, de beszélt a családjáról, a gyerekeiről, a házasságról, amit szerinte a szándékos cselekedet tud hosszabb távon is összetartani. Ekkor került szóba a pornófüggőség is, mint a másra vágyás metaforája, amit a beszélgetéssel és a tudatossággal lehet gyógyítani. „Fontos, hogy a pornófüggőségünktől megszabaduljunk” – jelentette ki Vujicic.

A prédikátor mindenkit arra buzdított, hogy bátran merjen álmodni, majd a magyar gazdaság lehetőségeit méltatta.

„Amerikai állampolgár vagyok, az amerikai gazdaság tíz éven belül eltűnik a vécében. Undorító, hogy mi történt az Egyesült Államokban az elmúlt években”

– fogalmazott Vujicic. „A technológia segítségével és az itteni magyar fiatalokkal – mert okosak vagytok – rengeteg lehetőség jön erre a vidékre. Álmodnotok kell!” – mondta, és hozzátette azt is, hogy „igazán hiszem, hogy Magyarország szebb napjai most várnak ránk”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

„Nemzetként tudjátok, hogy mikor vagytok erősek? Amikor szeretitek egymást” – hangzott el, majd a tréner megkért mindenkit, hogy ölelje meg a mellette lévőt. Vujicic arról is beszélt, hogy Istent hosszú éveken keresztül utálta, mert nem értette, hogy miért nem adott neki végtagokat. Később döbbent csak rá, hogy Isten nem mindig úgy segít, ahogy azt elvárnánk tőle.

Az est végének közeledtével – ahogy márciusban Budapesten – úgy most Szegeden is megköszönte Magyarországnak, hogy menekülteket fogadott be.

„Bárcsak a világ jobban ismerné Magyarországot!” – méltatta hazánkat, majd az előadás végén közös imádságra invitálta a résztvevőket.

Nick Vujicic utoljára márciusban járt Magyarországon, három előadást tartott Budapesten, de Orbán Viktorral és Novák Katalinnal is imádkozott. A tréner akkor azzal a könnyen cáfolható állításával keltett figyelmet, miszerint Kanadában bebörtönöztek száz lelkipásztort, amiért a Bibliára hivatkozva bűnnek nevezték a homoszexualitást. Előadásában többször is szidta az Egyesült Államokat, és azt állította, a keresztény hite miatt szüntette meg az egyik ottani bank a bankszámláját. A diákelőadásáról készült videót pedig meg kellett vágni, mert a kamerák mutatták azokat az iskolásokat is, akik Vujicic kérésére jelezték, ha gondolkoztak már öngyilkosságon.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!