Meg kellett vágni Vujicic előadását, mert a kamerák mutatták az iskolásokat, amikor az öngyilkosságról kérdezte őket

Legfontosabb

2023. március 23. – 07:02

Meg kellett vágni Vujicic előadását, mert a kamerák mutatták az iskolásokat, amikor az öngyilkosságról kérdezte őket
Nick Vujicic ausztrál-amerikai prédikátor, motivációs tréner Higgy! Remélj! Szeress! című előadása a Papp László Budapest Sportarénában 2023. március 11-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha valaha gondoltál arra, hogy öngyilkos legyél, kérlek, szorítsd ökölbe a kezed.”

Ez a kérdés Nick Vujicic március 13-i előadásán hangzott el, amit iskolásoknak tartott az egyik legismertebb keresztény motivációs tréner, prédikátor. Ezenkívül még három hasonló témájú kérdéssel fordult a közönséghez: volt-e valaha öngyilkossági kísérleted, kíséreltél-e meg valaha öngyilkosságot, mert bántalmaztak a családodban vagy mert zaklattak az iskolában? Volt olyan szülő, aki ezen kiakadt, és nem a kérdések tartalma miatt.

A karok és lábak nélkül született férfi négy év után járt megint Magyarországon. Ezúttal három előadást tartott Budapesten: egy rendes fizetőset, egy másikat iskolásoknak és egy harmadikat a Közszolgálati Egyetemen. Utóbbi kettőt a fogyatékossággal élőket segítő Nem Adom Fel Alapítvány szervezte, akárcsak pár éve. Mindkét előadást az alapítvány Facebook-oldalán lehetett ingyenesen követni, és ott is lehetett később visszanézni. Az egyetemistáknak szóló előadáson nem volt téma az öngyilkosság, viszont szó esett a homoszexualitásról és a Magyarország ellen törő Európai Unióról is, ami nem mindenkinek tetszett.

Azokat is mutatták, akik öngyilkos gondolataikról vallottak

A diákelőadásról készült videóban az előbb említett, öngyilkosos rész is szerepel. A kérdések előtt Vujicic azt kéri a közönség tagjaitól, hogy lehajtott fejjel csukják be a szemüket, és tartsák fel a kezüket. Erre a kérdések érzékenysége miatt volt szükség. Ha bármelyik kérdésre igen volt a válasz, azt a kezük ökölbeszorításával kellett jelezniük, így elvileg anonimok maradhattak. Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a kérdések alatt a kamerák többször mutatták a közönség tagjait, és ökölbe szorított kezeket is lehetett látni a felvételeken, így egyik-másik gyerek akár beazonosíthatóvá is válhatott ezáltal. Ami azért is kellemetlen, mert pont az iskolai zaklatás, azaz a bullying volt az előadás egyik témája, az egyik kérdés is erre vonatkozott. (A Telex bullyingról szóló cikksorozatát itt találja.)

Azért is furcsa, hogy a kamerák végig vették a közönségben ülő gyerekeket, mert Vujicic egyik korábbi, 2016-as budapesti előadásán nem így volt, pedig szinte szóról szóra ugyanezeket a kérdéseket tette fel az előadó.

Akkor viszont külön elmondta, hogy a kérdések alatt a kamerák nem veszik majd a közönséget, csak őt.

Ezeket a kérdéseket azért teszi fel Vujicic, mert elmondása szerint szerint sokáig nem látta értelmét életének, kamaszkorában sokat csúfolták, tízévesen öngyilkosságot kísérelt meg. Vujicic a kérdéseken keresztül szembesíti a közönségét azzal, hogy több embernek vannak öngyilkos gondolatai, és hogy milyen sokan küzdenek depresszióval, milyen sokan szenvednek az iskola bullyingtól.

Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány kuratóriumi elnöke kérdésünkre elmondta, hogy magával a módszerrel, a kérdésekkel egyetért, azt viszont hatalmas hibának tartja, hogy a kérdések közben mutatták a közönséget. Nem tudta, hogy Vujicic fel fogja tenni ezeket a kérdéseket, nem is egyeztettek vele előre az előadás tartalmáról, de elismerte, hogy később sem merült fel bennük (sem a streamelést végző cégben), hogy probléma lehet a közönség mutatásából. Bár hozzájuk nem érkezett panasz emiatt, megkeresésünk után rögtön leszedték Facebook-oldalukról a videót, és kivágták azokat a részeket, ahol az ominózus részek közben látszik a közönség. „Csak bízni tudunk abban, hogy egyik résztvevőnek sem okoztunk lelki nehézséget.” Cikkünk megjelenéséig a videó még nem került vissza az alapítvány Facebook-oldalára, de Dely Géza azt ígérte, hogy ez a napokban megtörténik.

A kormány most is milliókat adott Vujicic előadásaira

Nicholas James Vujicic szerb emigráns szülők gyermekeként született Ausztráliában.
Születésekor derült csak ki, hogy az úgynevezett tetra-amelia szindrómában szenved, vagyis karok és lábak nélkül jött világra, bal lába helyén csupán két lábujj van. Előadásaiban főleg saját életéről, a fogyatékosságáról, a keresztény hitről és a reményről beszél, és több könyve jelent meg. Vujicicet azért is ismerik sokan idehaza, mert amikor Magyarországon jár, mindig találkozik Orbán Viktorral. 2019-ben a Karmelitában fogadta a miniszterelnök, és közösen imádkoztak egyet. Az imádság ezúttal sem maradt el, Novák Katalin köztársasági elnök is csatlakozott Orbánékhoz.

Közös ima Nick Vujiciccsal – Fotó: Dr. Hoppál Péter / Facebook
Közös ima Nick Vujiciccsal – Fotó: Dr. Hoppál Péter / Facebook

Nem csupán udvariasságból vagy egyszerű PR-fogásként fotózkodik Orbán a szerb származású motivációs előadó-prédikátorral. Legalábbis erre utal, hogy négy éve a kormány 40 millió forinttal támogatta Vujicic magyarországi látogatását. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár – aki Vujicic mindkét előadása előtt szólt pár szót – a társadalmi szolidaritás, a keresztény hit és a nemzetpolitika szempontjából is kiemelten fontosnak nevezte a programot. Ez azóta sem változhatott, mivel:

Az iskolásoknak és az egyetemistáknak tartott előadásokat összesen 10 millió forinttal támogatta meg a kormány.

A diákelőadásra 11 ezer iskolást vártak, a részvételi díj 1000 forint volt, de az is jöhetett, aki nem tudta kifizetni ezt az összeget. Az alapítvány vezetője azt mondta, hogy 8-9 ezren fizettek az előadásért, vagyis körülbelül 8-9 millió forint folyt be az alapítványhoz, viszont ők állták a rendezés és Vujicic magyarországi tartózkodásának költségeit is. 2019-ben még pénzért lépett fel az alapítványnál Vujicic, hiszen már akkor is nagy sztárnak számított. Most viszont ingyen vállalta az előadást, cserébe azt kérte, hogy támogassák az alapítványát. Dely Géza nem árulhatta el, hogy mennyiért lépett fel náluk három éve, csak annyit mondott, hogy „komoly összeg volt”, hiszen már akkor is világsztárnak számított. Összességében még így is pluszban jöttek ki, mert a támogatással együtt körülbelül 4-5 millió nyeresége volt az alapítványnak az előadás után.

Propagandának érezte a motivációs előadást

Vujicic másik előadása is megosztóra sikerült. A motivációs tréner egy nappal a diákelőadás után beszélt egyetemisták előtt a Közszolgálati Egyetemen. Dely Géza kérdésünkre elmondta: azt kérték tőle, hogy a saját lelki küzdelmeivel kapcsolatos tapasztalatairól beszéljen, hogyan tudta elfogadni saját magát, megtalálni az önbecsülését és az önazonosságát, hogyan tudott sikeressé válni. Ehhez képest Vujicic több sarkos politikai kijelentést is tett, és mondott olyasmit is, aminek a valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető.

Egy ponton például arról beszélt, hogy Kanadában bebörtönöztek száz lelkipásztort, amiért a Bibliára hivatkozva bűnnek nevezték a homoszexualitást. Egy gyors Google-kereséssel kideríthető, hogy semmi ilyesmi nem történt Kanadában. (Vagy csak a háttérhatalom nagyon sikeresen hallgatja el.) Vujicic előadásában többször is hevesen szidta az Egyesült Államokat, azt sugallva, hogy keresztény hite miatt szüntette meg az egyik amerikai bank az ott vezetett bankszámláját. Mindeközben Magyarországról és a magyar kormányról végig pozitívan szólt, ami önmagában nem feltétlenül problémás, maximum furcsa egy motivációs beszédben, de volt ennél meredekebb kijelentése is. Mint elmondta, azért is szimpatizál a magyarokkal, mert rengeteget segítenek az ukrán menekülteknek (ez sem fekete-fehér kérdés, a magyar állam tehetne többet), és mert tudja, hogy az Európai Unió mekkora nyomást helyez Magyarországra.

Vujicic politikai kijelentéseiről is megkérdeztük a Nem Adom Fel Alapítványt is. Dely Géza azt mondta, hogy nem kérték el előre Vujicic beszédét, nem tudták, hogy mit fog mondani, így az előadásban elhangzó információkat sem ellenőrizték. Azzal természetesen tisztában voltak, hogy konzervatív-keresztény alapokon áll a világnézete, ennek tudatában hívták meg. „Beszédének az a része, amelyben a kanadai lelkipásztorokkal kapcsolatos állítása is elhangzott, arról szólt, hogy a saját meggyőződéseit képviselve őt magát és a hasonlóan gondolkodó embereket hátrányok érik. Ennek – információim szerint – van alapja. Amennyiben a kanadai lelkipásztorokkal kapcsolatos állítása nem igaz, akkor nagyon helytelennek tartom, hogy ezt állította.”

Nick Vujicic és közönsége a Papp László Budapest Sportarénában március 13-án – Fotó: Nem Adom Fel / Facebook
Nick Vujicic és közönsége a Papp László Budapest Sportarénában március 13-án – Fotó: Nem Adom Fel / Facebook

Az alapítvány vezetője ettől függetlenül fontosnak tartja, hogy etikai kérdésekben mindenki szabadon formálhasson véleményt, a bűn kérdése is a legtöbb vallásban megjelenik valamilyen formában. Hozzá nem jutott el, hogy bárki is felháborodott volna az LMBTQ-közösségre vonatkozó kijelentései miatt. Az LMBTQ-jelenség rendkívül szenzitív témává vált a világban. „Az, hogy erről a kérdésről hogyan gondolkodik valaki, egyfajta törésvonallá lett, véleményem szerint indokolatlanul” – tette hozzá. Vujicic egyéb politikai kijelentéseinek kérdésében nem akart állást foglalni a Nem Adom Fel Alapítvány vezetője, részben azért, mert nem akarja veszélyeztetni az alapítvány céljait. Így is egyre nehezebb a mai világban úgy lavírozni, hogy ne süssenek rájuk valamilyen bélyeget, mondta.

Bovier György válogatott kerekesszékes teniszező, motivációs előadó is végigülte Vujicic előadását a Közszolgálati Egyetemen. Facebook-oldalán azt írta az elhangzottakról, hogy neki csalódás volt Vujicic előadása, olyan érzése volt, mintha egy fizetett hirdetést hallgatott volna, mintha Vujicic szájába adták volna ezeket a mondatokat. „Olyanokról szólt a beszéd, mint a megtévesztő propaganda, amit tolnak az arcunkba és próbálják átmosni velük a fejünket. Egy motivációs előadáson, egy sráctól, aki a világ egyik leghíresebb előadója.” Szerinte káros, hogy motivációs előadás címén olyasmiről beszélt Vujicic a fiatalok előtt, amire nincs is rálátása. Korábban is hallotta Vujicicet előadni, de szerinte ég és föld volt a különbség a két előadás között.

Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány esetleg fizetett azért, hogy Vujicic az LMBTQ-témáról vagy a Magyarországra nyomást helyező EU-ról beszéljen, vagy csak általánosságban kedvező színben tüntesse fel a kormányt, Dely Géza azt mondta, hogy szerinte Vujicic „megvehetetlen”. Olyan embernek ismerte meg, aki azt mondja, ami a meggyőződése. Tudomása szerint a kormánnyal sem egyeztetett arról Vujicic, hogy miről beszéljen. Az alapítvány részéről csupán annyit kértek tőle, hogy az előadáson ne legyen direkt evangelizálás. Dely Géza szerint egyszerűen arról van szó, hogy Vujicic egyébként is keresi a kapcsolatot az állami vezetőkkel, de világnézeti alapon is szimpatizál a magyar kormánnyal.

Politikai megnyilvánulásai elhalványíthatják emberi értékeit

Dely Géza úgy látja, hogy Vujicicnak korábban nem voltak ennyire markáns politikai megnyilvánulásai. Szerinte ahogy egyre élesebbé vált a különböző világnézetek szembenállása a világban, úgy vált Vujicic politikai véleménye is egyre erősebbé. Már nemcsak a saját életéről akar beszélni, hanem szeretne véleményformálóvá válni, mivel tudja, hogy sokan odafigyelnek rá. Ez nem feltétlenül jó irány, mivel ezzel megosztóvá válik, és sokan elfordulhatnak tőle emiatt. Másrészt ezek a megnyilvánulások „elhalványíthatják életének emberi értékeit.” Az alapítvány vezetőjének az a benyomása, hogy Vujicic mostanra telítődött az előadásaival, nem élvezi úgy a sikert, mint például 2013-ban, amikor még egy-egy előadása után meg lehetett ölelni.

A történtek ellenére máskor is szívesen meghívnák újra Vujicicet, mert politikai-vallási meggyőződésétől függetlenül megkérdőjelezhetetlennek tartják az emberi értékeit, de lehet, hogy előtte megkérnék, hogy szofisztikáltabban beszéljen ezekről a kényes témákról. „Bár kétlem, hogy befolyásolni lehetne, van annyira erős személyiség és akkora sztár, hogy neki nem lehet diktálni” – tette hozzá Dely Géza.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!