„Világos lett, hogy elkezdődött” – a Metropolitan Egyetem távozó oktatója a kirúgott tanárok ügyéről beszélt

2023. szeptember 13. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Válasz Online tényfeltáró újságírója is azok között az oktatók között van, akik felmondtak a Metropolitan Egyetemen, miután az új fideszes dékán kirúgott három tanárt, Élő Anita a Kreatívnak adott interjújában azt mondta, először a hallgatóinak írta meg a felmondását, felajánlva, hogy megtartja az óráit az egyetemen kívül.

Élő Anita a lapnak azt mondta, hogy „ugyan a Fidesz ideológusai nyíltan beszélnek arról, hogy a hatalom kiépítéséhez területet kell foglalni”, ő Murai András kirúgásáig nem észlelte ezt az egyetemen belül.

(…) amikor azonban felhívtam Andrást, és meghallottam a hangján, milyen feszültséget él át azzal, hogy évtizedes munkáját semmibe véve, azt nem tisztelve kirúgták, világos lett, hogy elkezdődött

– mondta.

Élő Anita, aki oknyomozást tanított a METU-n, összefogást tapasztalt a három tanár kirúgása után, a mesterszakos diákjainak pedig azt üzente, hogy legyenek büszkék a tanáruk melletti kiállásra.

Ahogy azt a Telexen is megírtuk, hétfőn tíz, újságírást oktató tanár mondott fel a budapesti Metropolitan Egyetemnél, mert úgy érezték, már nincs garantálva a munkájuk szakmaisága és autonómiája az intézményben. A felmondók között van Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián, Szalay Dániel, Jolsvai András, Réti Pál és Neizer Anita.

Szeptember elején írtuk meg, hogy az őszi félév kezdete előtt nem sokkal Kovács Attila dékán kirúgta a Metropolitan három oktatóját, Gócza Anitát, Gayer Zoltánt és Murai Andrást. Murai 2010 óta tanított a korábban a Budapesti Kommunikációs Főiskola néven működő intézményben. Több mint egy évtizeden át vezette a Kommunikációtudományi Intézetet, és ő volt a vezetője az Újságírás Központnak is.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után reagált a Metropolitan Egyetem, amely azt állítja, hogy nem érvényesülnek politikai vagy ideológiai hatások a döntéseikben. A METU válaszát teljes egészében közöljük:

A Budapesti Metropolitan Egyetem a folyamatos fejlődésben hisz, amely a digitális és fenntarthatósági szempontokra fókuszáló átalakulásra adott válaszok szem előtt tartását, a kor igényeinek megfelelő oktatást jelenti. Oktatóink kiválasztásánál az akadémiai eredményesség és láthatóság, valamint a nemzetközi tapasztalat mellett a naprakész, gyakorlati tudás átadásának képessége a fő szempont. Az oktatói kör összeállítása az egyetem akadémiai vezetőinek feladata, amit az egyetemre jellemző magas színvonalon látnak el. A METU határozottan cáfolja, hogy bármilyen döntésben politikai vagy ideológia hatások érvényesülnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!