Reagált az amerikai nagykövetség Szöllősi György vízumügyére

2023. szeptember 13. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok a közelmúltban felhívta Magyarország kormányának figyelmét arra, hogy a magyar kormány által kiállított diplomata útlevelek bemutatása egyre gyakrabban fordul elő olyan vízumkérelmezőknél, akik esetében nincs egyértelmű utalás arra, hogy a magyar kormányon belül hivatalos szerepet töltenének be – közölte a budapesti amerikai nagykövetség a Telex megkeresésére.

Azután fordultunk kérdésekkel az amerikai nagykövetséghez, hogy kiderült: Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Puskás-ügyi nagykövet nem kapott diplomatavízumot az amerikai nagykövetségtől, így nem tudott elutazni egy chicagói magyar rendezvényre. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A nagykövetségtől azt akartuk megtudni, hogy:

  • mi az oka annak, hogy elutasították Szöllősi vízumkérelmét,
  • illetve az eljárás során figyelembe vették-e, hogy Szöllősi György a vízumkérelemnél Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként hivatkozott magára?

Az amerikai nagykövetség a válaszában hangsúlyozta, hogy nem nyilatkoznak az egyes vízumügyekről, mivel azok az amerikai törvények értelmében bizalmas információnak számítanak.

Azt viszont hozzátették, hogy az Egyesült Államok törvényei szerint diplomáciai vízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára lehet kiadni, és nem adható ki olyan magánszemélyek számára, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától.

Ebből a válaszból tehát az olvasható ki, hogy az amerikai nagykövetség nem tartja Szöllősit a magyar kormány hivatalos képviselőjének – még a Puskás-ügyi nagyköveti titulusa ellenére sem –, ennélfogva nem adnak ki számára diplomatavízumot, még a külügyminisztérium kérésére sem.

Az ügyre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a szerdai kormányinfón. Azt mondta, rendkívül barátságtalan gesztusnak tartja, hogy Szöllősi György nem kapott vízumot az USA-ba. A miniszter arról beszélt, Szöllősi utazó nagykövetként utazott volna Chicagóba, és a magyar kormány hivatalos értesítést nem kapott a nagykövetség döntéséről, ezért érthetetlennek tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!