A rendőrség szerint semmi kirívó nincs abban, hogy a török elnök testőrei megvertek egy magyar állampolgárt

2023. szeptember 12. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt az ellenzéki feljelentést, amely török elnök budapesti látogatása során megvert férfi ügyéről szólt. Az illetőt a TEK mentette ki Recep Tayyip Erdoğan testőrei közül, akik azért támadtak rá, mert bemutatott a török elnöknek.

A feljelentés az MSZP elnöke, Tóth Bertalan parlamenti kérdése nyomán keletkezett, amelyet Polt Péterhez intézett. A legfőbb ügyész ezt továbbította a rendőrségnek. Bár a verés tényét senki sem vonta kétségbe, a BRFK arra a megállapításra jutott, hogy a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”.

„Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor” – idézte a 24.hu a rendőrségi határozatot.

Eszerint a történtek nem képezhetik közvádas eljárás alapját, a sértett azonban magánvádas eljárásban kérhet jogorvoslatot.

Az MSZP elnöke a 24.hu-nak elmondta: „Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktorék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt. Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát.”

Nem csak Magyarországon viselkedtek kirívóan és jogkövetkezmények nélkül Erdoğan testőrei. A napokban a volt szlovák elnök egykori asszisztense, Vladimíra Marcinková idézte fel, hogy 2015-ben a török elnök pozsonyi látogatásán letámadták és fogdosták őt, hogy fotózkodhassanak vele. Az akkor 24 éves nő irodáját a szlovák elnöki hivatalban csak akkor hagyták el a testőrök, amikor egy másik munkatárs is belépett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!