Új ukrán nagykövet: A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán politikáját

2023. szeptember 8. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán Viktor Magyarország érdekeit védi, Ukrajna pedig a saját érdekeit. Senkinek sincs joga más országok érdekeit a saját országa érdekei fölé helyezni” – egyebek mellett erről beszélt Sándor Fegyir a Glavkomnak adott, ukrán nyelvű interjúban, amit az Index szemlézett.

Több kérdésre azt felelte, hogy még nem tud kielégítően nyilatkozni, kér még száz napot, utána tud majd konkrétabb válaszokat adni a magyar–ukrán viszonyt érintő témákban.

Jó pár ponton kitért arra, hogy szerinte az ukránok nagyon sok segítséget kapnak a magyaroktól. Úgy tudja, mintegy 40 ezer ukrán menekült van jelenleg Magyarországon, és már több mint kétmillió Ukrajnából érkező ember haladt át az ország területén nyugat felé.

Arról is beszélt, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol az ukránok még mindig ingyenesen használhatják a tömegközlekedést. „A Magyarország által az ukrán állampolgároknak nyújtott ingyenes szolgáltatások listája hosszú. Ezek közé tartozik a szállás, a kezdeti pénzügyi támogatás és a meleg ruházat.”

Az ukrán újság többször kérdezte azzal kapcsolatban, mit gondol arról, hogy Orbán Viktor nem ért egyet Ukrajna katonai támogatásával. Ezek elől a kérdések elől azonban kitért. Az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállításával kapcsolatban viszont már élesebb hangot ütött meg. Szerinte az, hogy ez megtörtént, kizárólag az Orosz Ortodox Egyház műve, a Máltai Szeretetszolgálat pedig „bűnrészes volt ebben”. Úgy véli, a magyar államnak semmi köze nem volt ehhez. Arról azonban nem akart nyilatkozni, hogy a magyar kormány tudhatott-e előzetesen az akcióról.

A kárpátaljai magyar kisebbség számára jogkorlátozó ukrán oktatási törvényről, ami sérti az ottani magyar kisebbség anyanyelvi oktatáshoz való jogát, azt mondta: „Elsősorban az orosz ellenség, az agresszív ellenséges kultúra hordozója elleni küzdelmet célozza. (…) Világos, hogy ha kivágják az erdőt, akkor repül a faforgács. Ugyanez a helyzet ezzel a törvénnyel is. Azokat érintette, akiket nem kellett volna, hogy érintsen. A román félnek is vannak észrevételei. Csak kevésbé hangsúlyosan adják azt a tudtunkra.” (Ukrajnában a magyar kisebbséggel nagyjából azonos számú román, és ezekkel szintén nagyjából azonos számú lengyel etnikumú ember is él. Ezeknél valamivel nagyobb számban élnek bolgárok, krími tatárok és moldávok is az országban. Az oroszok száma pedig ezeknél jóval magasabb. Mindez a háború előtti időkre volt igaz, hogy azóta hogyan alakultak ezek a számok, vélhetően még az ukrán hatóságok sem tudják pontosan – Telex.)

Sándor Fegyir 13 hónapig szolgált lövészárkokban, vagy ahogy arrafelé mondják: „agyagban”. Úgy tudja, jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál az ukrán hadseregben, és eddig 31 magyar halt meg a harcokban.

Az ukrán lap kérdezte arról is, miként vélekednek a kárpátaljai magyarok Orbán Viktor magyar kormányfő politikájáról. Sándor Fegyir úgy fogalmazott: „A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját. Olcsó közüzemi szolgáltatások, 13. havi nyugdíj, harmadik gyerek után 10 millió forintot kap minden család, nincs hitelkamat, és a többi. Őket ez ösztönzi, és a magyar testvéreim ezt helyeslik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!