PDSZ: Megtiltják az iskolai csoportbontást a tankerületek, de az utasításnak nincs jogalapja

2023. szeptember 7. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni – írja a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jelzése alapján.

A szervezet ügyvivője, Nagy Erzsébet a lapnak azt mondta, a tanév kezdete óta több panasz is érkezett a PDSZ-hez arról, hogy több intézményben nem engedélyezték a csoportbontásokat, ami megnehezíti, sőt akár el is lehetetlenítheti az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást. Nemcsak a szakszervezethez, a Szülői Hang Közösséghez is érkeztek hasonló visszajelzések.

A PDSZ-hez eljutott egy tankerületi levél is, amiben a köznevelési törvényre hivatkozva tiltották meg 14 főnél alacsonyabb létszámú iskolai csoportok indítását.

Az igaz, hogy a kormány idén több ponton is módosított a törvényen, az iskolai létszámokra vonatkozó rendelkezések nem változtak. Nagy Erzsébet szerint a tankerületekben „szándékosan értelmezték félre” a jogszabályt, a 14 fős korlát ugyanis csak az óvodai csoportokra vonatkozik. A Klebelsberg Központ szerint azonban erről szó sincs, a PDSZ-nek küldött tájékoztatásukban azt írták, „a törvény vonatkozó részét nem lehet úgy értelmezni, hogy az iskolai csoportokra is vonatkozik”. Nagy Erzsébet szerint a tankerületek utasításainak így semmilyen jogalapja nincsen.

A csoportbontások megtiltásával nemcsak a tanórák száma csökken, de kevesebb pedagógus is kell. Ugyanakkor „a csoportbontások sokszor elengedhetetlenek az eredményes tanítás, tanulás érdekében, ahogy a felzárkóztatásnál is” – hangsúlyozta a Népszavának Nagy Erzsébet.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a Klebelsberg Központnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Sok iskolában a pedagógusok, diákok már a tanév végén a saját bőrükön érzékelték a tanárhiányt. Ez abból is látszik, hogy volt olyan iskola, ahol már a nyár elején vészforgatókönyvet készítettek a pedagógushiány kezelésére. A tanárhiányról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!