Vannak iskolák, ahol vészforgatókönyvet készítenek a tanárhiány miatt

2023. június 10. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Legutóbb hárman jelentették be a távozásukat egy budapesti általános iskolában, ami miatt az iskola vezetése vészforgatókönyvvel készül az őszre. A Népszavának egy név nélkül nyilatkozó, ott dolgozó pedagógus azt mondta, a háromból két kollégája a pályáját is elhagyja, egyikük pedig egy vidéki iskolában dolgozik majd, azért, mert ott az önkormányzat kifizeti a tanárok ebédjét is.

A vészforgatókönyv szerint egy matematika szakos tanár tanítja majd a fizikát, bár végzettsége nincs hozzá, a napközis nevelők pedig tanítói feladatokat is ellátnak majd alsóban, felsőben pedig nem lesz napközi. Besegít majd a könyvtárostanár is.

A lapnak nyilatkozó pedagógus szerint a felmondásoknak nemcsak a héten benyújtott státusztörvény áll a hátterében, hanem az évek óta tapasztalt alacsony fizetések is. Azt, hogy mennyire sok tanár hiányzik a rendszerből, jól jelzi a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola Facebookon közzé tett álláshirdetése, amiben egyszerre nyolc, különböző szakos pedagógust keresnek, írta meg az Eduline.

Részletesen megnéztük nemrég, miben változott a korábbi tervekhez képest a kedden benyújtott törvényjavaslat – a változtatásokról itt írtunk. A státusztörvény-tervezet benyújtása után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt közölte: a törvénytervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó. A PDSZ ezért úgy döntött, hogy Brüsszelhez fordul a javaslat miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!