Menczer Tamás elárulta a magyar diplomácia csodafegyverét: sport

2023. szeptember 6. – 19:02

Menczer Tamás elárulta a magyar diplomácia csodafegyverét: sport
Szijjártó Péter és Menczer Tamás Komáromban focizott 2022. szeptember 1-jén – Fotó: Menczer Tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A sport stratégiai ágazat, mert ez a magyar érdek, befektetés a jövőbe – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten a High Performance Center a felsőoktatásban és az élsportban című tanácskozásán az MTI beszámolója szerint.

A közmédia korábbi sportriportere arról beszélt, hogy a sport közösséget teremt, vagyis az üzenete egybecseng a kormány felfogásával, miszerint minden közösség fontos megtartó erőt képvisel. A sportoló pontosan tudja szerinte, hogy csak közösségben lehet sikeres, és aki ezt a sportban megtanulja, az az élet más területein is alkalmazza. A sport azt is megtanítja továbbá – folytatta az államtitkár –, hogy semmilyen sikert nem adnak ingyen, minden eredmény eléréséért izzadni és dolgozni kell, és a bukásokból is fel kell tudni állni.

De van még egy szerepe, amire kevesen gondolnának: kulcsfontosságú lehet a diplomáciában.

Ha a sportra terelődik a szó a politikai vezetők tárgyalásán, az bizalmat teremt és olyan ajtókat nyit meg Menczer szerint, amiket másként soha nem tudnának kinyitni.

Ennek az az oka, hogy a sport érzelmi kérdés – fejtette meg az államtitkár. Épp ezért a külügyi tárcánál sportdiplomáciai főosztályt is felállítottak 2018-ban.

A főosztály feladata, hogy minden magyar sportolónak és minden magyar szurkolónak segítenie kell. Ennek a segítségnek köszönhették például a Fradi szurkolói, hogy odaértek a Ferencváros Leverkusen elleni Európa-liga-mérkőzésére, amikor a német rendőrség biztonsági kockázatokra hivatkozva megállította a szurkolókat szállító vonatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!