20 milliárdos elektromosautó-ipari beruházást jelentett be Szijjártó

2023. szeptember 3. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai LG és a kanadai Magna vegyesvállalata Miskolcon építi meg első európai gyárát – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap Facebook-oldalán.

Szijjártó elmondta, hogy a két nagyvállalat első közös európai beruházása valósul meg Magyarországon. A vegyesvállalat egy 20 milliárdos beruházás keretében Miskolcon épít gyárat, ahol elektromos autók különböző alkatrészeit fogják majd gyártani.

A beruházás 200 új munkahelyet teremt, a 20 milliárdos összköltségből pedig hatot a magyar kormány fizet.

A külügyminiszter arról beszélt, hogy a következő években a világgazdaságot az elektromos autóipar alakítja majd. Szerinte Magyarország az elektromos autóipari átállás egyik „globális éllovasává” vált, mert „sorba jönnek Magyarországra az elektromos autókat, illetve azok akkumulátorait gyártó beruházások”.

A megye a héten már a második hasonló beruházást kapja: Szijjártó Péter a héten Szlovéniában jelentette be, hogy az Andrada-csoport akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán. A településen lakossági fórumot is tartottak, amin a jelen lévők többsége hangosan tiltakozott a beruházás ellen, mert féltik a környezetüket és a vizüket. Végül a biztonságaiknak kellett kikísérniük az akkumulátorfeldolgozó üzem embereit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!