Rétvári meghívta Vadai Ágnest a csepeli gimnázium kápolnájába, szerinte jobb emberi viszonyban jönnének onnan ki

2023. szeptember 1. – 15:17

Rétvári meghívta Vadai Ágnest a csepeli gimnázium kápolnájába, szerinte jobb emberi viszonyban jönnének onnan ki
Káplona a felújított és kibővített csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban 2023. augusztus 29-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Miért zavarja Önt egy kápolna? Miközben a toleranciát hirdeti, miért nem bírja elviselni a vallásos embereket?” – tette fel a kérdést Rétvári Bence Vadai Ágnesnek.

A DK országgyűlési képviselője előtte arról kérdezte a belügyminisztert, hogy a csütörtökön átadott csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban hogyan lehet a köznevelési törvényben előírt „vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan és sokoldalúan közvetíteni, ha ott csak kápolna és imaterem kerül kialakításra”. Arra is kíváncsi volt Vadai, hogy esetleg egyházi fenntartású iskolává kívánják-e tenni Németh Szilárd egykori iskoláját, amit 22,5 milliárd forintos állami támogatásból újítottak fel.

Pintér Sándor helyettese, Rétvári Bence a válaszban arról írt, a hitoktatás a törvény alapján fakultatív, „a szülő saját, illetve családja világnézeti meggyőződése alapján nyilatkozik arról, hogy gyermeke etikaoktatásban vagy hitoktatásban vesz részt.”

A KDNP-s politikus hozzátette: a csepeli gimnázium kápolnájának felszentelésén az összes csepeli felekezet képviselője részt vesz.

„Ha egyszer betérne oda egy fél órára, készséggel elkísérem, szerintem jobb emberi viszonyban jönnénk ki onnan, mint ahogy bementünk”

– fogalmazott Rétvári.

Vadai a kápolna mellett azt is megnézhetné az iskolában, hogy a falra Orbán Viktor bölcsességeit festették fel, de márványtáblát kapott Németh Szilárd is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!