Az Óbudai Egyetem átvette a Szinyei Gimnáziumot a tankerülettől

2023. szeptember 1. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Átvette az alapítványi működésű Óbudai Egyetem a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartását (pontosabban a gimnáziumot, valamint az óvodát, általános-, illetve középiskolát is működtető Orchidea Köznevelési Intézmény fenntartói jogait), jelentette be az egyetem rektora.

Kovács Levente az MTI szerint azt mondta, ezzel egy olyan oktatási modell a céljuk, ami „segíti a felső- és közoktatás átjárhatóságát a minél magasabb színvonalú műszaki képzés erősítése érdekében”. Azt akarják, hogy a diákok készen álljanak „a közeljövőt érintő gazdasági, technikai és technológiai innovációs kihívásokra”, valamint hogy népszerűbbek legyenek náluk a természettudományos, a technológiai, a mérnöki tudományos és matematikai területek.

A rektor szerint azzal, hogy két középiskola is alájuk került „semmilyen módon nem csorbulnak a szülők, diákok és pedagógusok jogai”, az iskolák továbbra is autonómok maradnak, a tanárok is maradnak a régiek – csak hozzájuk csapódnak a már eddig is az alapítvány alá tartozó tanárok és munkatársak is.

A szülők és a diákok egyébként támogatták, hogy az alapítványi fenntartású egyetemé legyen a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium, és a Belső-Pesti Tankerületi Központ is jelezte már korábban, hogy nyitott az iskola átadására.

Az nem példa nélküli, hogy egyetemek közoktatási intézményeket is működtessenek, ott van például a tanárképzéssel is foglalkozó Eötvös Loránd Tudományegyetem vagy a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája, az viszont még nem fordult elő korábban, hogy egy egyetem így bejelentkezzen egy középiskola fenntartására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!