Átvenné egy budapesti gimnázium fenntartását a tankerülettől az Óbudai Egyetem

2023. március 14. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentkezett a főváros VI. kerületében lévő Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére az alapítványi működésű Óbudai Egyetem, a szándékról a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és szülőket – tudta meg a Népszava. A jegyzőkönyv szerint a jelenlegi fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, de a végső döntést Pintér Sándor belügyminiszter hozza majd meg várhatóan május 31-én.

A lap emlékeztet: nem példa nélküli, hogy egyetemek közoktatási intézményeket is működtessenek, ott van például a tanárképzéssel is foglalkozó Eötvös Loránd Tudományegyetem vagy a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája, az viszont még nem fordult elő korábban, hogy egy egyetem így bejelentkezzen egy középiskola fenntartására – ebben a Szinyei lenne az első, de valószínűleg nem az utolsó. A Népszava a feltételezést arra alapozza, hogy az Óbudai Egyetem rektorhelyettese Molnár András a jegyzőkönyv szerint azt mondta: „az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.”

A Belügyminisztérium nem kommentálta a Népszava értesülését. A rektorhelyettes Molnár András szerint a modellváltás óta – ez 2019-ben kezdődött, azóta 21, addig állami egyetem vált közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé – az egyetemnek nagyobb lett a mozgástere, a bér, az infrastruktúra és a fejlődés is dinamikusabbá vált.

Arra, hogy ez a változás mit jelenthet a gimnáziumnak, azt mondta, például jobb eszközöket, infrastrukturális hátteret tudnak biztosítani, felmérik az iskolaépület állagát, felújítások is jöhetnek, de akár drágább tankönyveket is kifizethetnek, a tanárok is elégedettebbekké válhatnak, sőt akár az egyetemen is tarthatnak majd kiegészítő képzéseket. A Népszava szerint az iskolai képzésen nem változtatnának, más tekintetben sem szólnának bele szakmai kérdésekbe. Egyebek mellett azért a Szinyeit szeretnék állítólag, mert ott erős a matematika- és a nyelvoktatás, és szeretnék, ha a diákok nagyobb része egyetemen tanulna tovább. A fenntartóváltást amúgy az ellenzéki alpolgármester is támogatná. A szülői munkaközösség március 22-én szavaz arról, hogy támogatják-e a váltást.

Frissítés 2023. 03. 14. 12:01-kor:

Az Óbudai Egyetem a Telex megkeresésére kedden azt írta: „az Óbudai Egyetem és a Szinyei Merse Gimnázium fenntartói jelenleg egyeztetéseket folytatnak a középiskola esetleges átvételéről. Az Óbudai Egyetem középtávú beiskolázási programjának részeként a képzési portfólió bővítését, az egyetemi és a középiskolai oktatás közötti átjárhatóság szélesítését tűzte ki célul. Az átvétellel kapcsolatosan a fenntartók közötti tárgyalások lezárultával tájékoztatjuk a nyilvánosságot.” Az iskola nem kívánta kommentálni a híreket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!