A miniszter is tud a Bezenyére tervezett kertészeti központ csődjéről, a beruházó magyar projektből fizetne a hitelezőknek

2023. szeptember 1. – 17:43

A miniszter is tud a Bezenyére tervezett kertészeti központ csődjéről, a beruházó magyar projektből fizetne a hitelezőknek
Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója a cég tervezett beruházásának leendő helyszínén Hegyeshalom és Bezenye határában 2019. március 19-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy reményeket fűztek hozzá, kiemelt kormányzati státuszt is kapott, de a beruházó most csődvédelem alatt áll – ezt Nagy István agrárminiszter is elismerte a nyugati határszélre tervezett kertészeti központról. Bár Bezenyén már telekadót sem fizet, a német beruházó most azt nyilatkozta, egy magyarországi gigantikus projektből egyenlítheti majd ki a hitelezőket.

Kiemelt kormányzati beruházásként fogott megint padlót a magyar-osztrák-szlovák hármashatár közelében tervezett megaberuházás – írtunk nemrégiben a Lajtania Parkról. Az egymilliárd eurósra ígért kertészeti központhoz az agrárminiszter biztosította a kormányzati hátszelet, de a két érintett falunak már a telekadót sem fizetik a projektgazdák, vagyis a német FAKT AG. Nekünk nem reagált Nagy István tárcavezető, Vadai Ágnes DK-s frakcióvezető-helyettesnek azonban pénteken igen. „Mi lett a bezenyei, egymilliárd eurósra ígért kertészeti központból? Mekkora támogatást adott a központra a magyar kormány?” – tette fel a kérdést írásban Vadai a Telex cikke alapján.

Ebben Nagy István megerősítette, hogy a beruházó FAKT AG ellen csődvédelmi eljárás indult.

„Ez egy sajnálatos tény, hiszen a cég egy rendkívül komoly, az agrárium tekintetében is kiemelten jelentős kapacitásokat magában foglaló beruházást kívánt megvalósítani Bezenye és Hegyeshalom térségében” – írta a miniszter. Hozzátette, a projektről, annak tartalmi kérdéseiről a beruházást tervező cég tud csak nyilatkozni. Néhány hete kerestük őket is, de a leveleinket már csak a csődbiztos kapja meg.

„Megnyugtathatom, hogy tárcám nem nyújtott támogatást a beruházónak” – közölte Nagy István a Vadainak küldött válaszban.

Az Agriculture Park AG-t, a FAKT magyarországi érdekeltségű társaságát is érinti a csődvédelmi kereset. Idén áprilisban a német Marler-Zeitung című lap arról írt, hogy a hitelezőknek – ingatlancégek, kutatóközpont, adóhivatal, divatcég, befektetési társaságok, valamint bankok – több mint 323 millió eurós a követelésük. Hozzátették, hogy csak az Agriculture Park AG-nál, a Hubert Schulte-Kemper, a FAKT igazgatósági tagjának szívéhez közel álló projektnél lehet „alacsony megtérülési százalékot” elérni.

Ehhez képest érdekes fejlemény, hogy Schulte-Kemper a napokban nyilatkozott a lapnak, és azt állította, hogy gigantikus projektet tervez Magyarországon a hitelezői igények kielégítésére. A korábbi vezető továbbra is bizakodó a jövőt illetően, szerinte ezzel a projekttel a hitelezői követeléseket tudja majd finanszírozni. Jelezte, hogy továbbra is szeretné fenntartani kapcsolatait Magyarországgal, de terveiről – és arról, hogy ez a Lajtania Park lenne-e – konkrétumokat nem árult el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!