Hat középiskolában tanítják honvédelemre és lőelméletre a diákokat szeptembertől

2023. szeptember 1. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől hat középiskolában, heti egyszer tanítanak honvédelmet, jelentette be a honvédelmi miniszter az MTI szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ez egy próbaoktatás lesz, a hat intézményt pedig a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium választotta ki. Szerinte ez a képzés „lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást”.

Szakképző és köznevelési intézmények egyaránt vannak a hatban, honvédelmet pedig a 9. és 11. osztályosok tanulnak majd, kötelezően. Szalay-Bobrovniczky szerint ilyeneket fognak tanulni a diákok:

  • a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmak,
  • a honvédelem rendszere,
  • haderőnemek és haditechnikai eszközök,
  • elsősegélynyújtás,
  • térkép- és tereptani ismeretek,
  • lőelmélet,
  • Magyarország katonai múltja.

A honvédelmi miniszter szerint nemcsak az elméleti, de gyakorlati oktatás is lesz.

Mindezekhez a tanárok „alapos felkészítést kaptak”, szeptember 1-jétől pedig „a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben”, mondta Szalay-Bobrovniczky. A hat iskola már meg is kapta az új tankönyveit az órákhoz. Azt nem részletezte, hogy pontosan melyik ez a hat intézmény.

Ez az óra egyébként, aminek részletei után a Telex már korábban érdeklődött, és amire a véletlenül nekünk elküldött válaszból azt tudtuk meg a köznevelésért felelős államtitkártól, Maruzsa Zoltántól, hogy „nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.” Ezt írta ugyanis egy belső levelezésben a vele szoros együttműködésben dolgozó Klebelsberg Központ vezetőinek. A véletlenül elküldött belső levelezésből az is kiderült, hogy a nekünk elküldeni tervezett válasz nem volt igaz, majd végül egy olyan levelet küldtek ki, ami továbbra sem a teljes igazságot fedi.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta, hogy ebből is látszik, hogy milyen veszélyes a Telexszel levelezni, Maruzsa pedig bocsánatot kért, de nem a füllentésért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!