Orbán Viktor döntött arról, hogy ki kaphat béren kívüli juttatást az államigazgatásban

2023. augusztus 30. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

A minisztériumok, az országos és területi hivatalok, valamint a kormányhivatalok dolgozói csak Orbán Viktor egyedi engedélyével kaphattak fizetésen kívüli juttatást – derült ki egy 2022-ben kiadott úgynevezett 4000-es, nem nyilvános kormányhatározatból.

Az rtl.hu cikke szerint az államigazgatásban dolgozóknak 2022 második felétől nem járt illetményen felüli, illetve béren kívüli juttatás a cafetérián kívül. Ha valaki tavaly június 30-a után mégis kapott valamilyen fizetésen felüli pluszpénzt, akkor ezt az összeget vissza kellett fizetnie. Ez alól egyedül Orbán Viktor adhatott felmentést, a miniszterelnök egyedileg dönthetett úgy, hogy bizonyos dolgozók „nyomós indok esetén” mégis kaphatnak extra juttatást.

Ezt a tárcavezetők kezdeményezhették a Miniszterelnöki Kormányirodán keresztül Orbán Viktornál, aki az rtl.hu információi szerint 22 alkalommal adta meg az engedélyt.

„A miniszterek 38 esetben kezdeményezték a plusz juttatás megítélésére vonatkozó javaslatot”

– közölte a Miniszterelnöki Kormányiroda a lappal. Az extra pénzek megítélését „többségében európai uniós programmal összefüggő többletfeladatok ellátása” miatt javasolták.

A személyes adatokra hivatkozva arra a kérdésre nem válaszolt a Miniszterelnöki Kormányiroda, hogy pontosan kik, és mekkora összeget kaptak.

Az rtl.hu cikke szerint idén már csak a 200 ezer forintos cafeteriajuttatás járhatott a dolgozóknak az illetményükön felül.

Mindeközben a parlament tavaly nyáron megszavazta Orbán Viktor fizetésemelését, a miniszterelnök 2,8 milliós jövedelme 4,8 millióra emelkedett. Az elfogadott törvényjavaslatban az is szerepelt, hogy a kormánytagok fizetéséről a miniszterelnök egyedül dönthet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!