Korábban kezdődik a téli és nyári szünet is a szakképzési intézményekben

2023. augusztus 24. – 21:50

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől a szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a szakképzési intézmények tanévei – írják a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében. Csütörtök este kihirdették a szakképzési tanév rendjéről szóló rendeletet a Magyar Közlönyben.

Korábban a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével, egy tavasszal elfogadott törvénymódosítás után azonban már külön szabályozás vonatkozik a szakképzésre. A minisztérium közleménye szerint a szakképzési tanévrend bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják. A legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe.

A köznevelési intézmények tanítási rendjét már kedden kihirdették. A mostani rendelet szerint a szakképzésben a tanítási év szeptember 1-től 2024. június 14-ig tart. Ez egy héttel rövidebb, mint a köznevelési intézményekben, de a szakképzésben tanulóknak nyári gyakorlata is van.

  • Az őszi szünet október 27-től november 6-ig,
  • a téli szünet december 20-tól január 2-ig,
  • a tavaszi szünet pedig március 27-től április 3-ig tart.

A tanítási év a szünetek beszámításával összesen 179 tanítási nap lesz, és ezen felül 6 napot tanítás nélküli munkanapként használhat fel az oktatói testület, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel. A tanítási év első féléve 2024. január 19-éig tart.

A szakképzési tanév rendje a közneveléssel azonos kérdésekben teljes mértékben illeszkedik a köznevelési tanévrendhez. Ilyen azonosság például a felvételi és a beiratkozás időpontja, a tizedikesek felmérései, valamint az érettségi vizsgához kapcsolódó időpontok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!