Megépült Solymár új vízvezetéke, de egyelőre egy csepp víz nem megy át rajta

2023. augusztus 24. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült Solymár új, nagyjából 800 millió forintos vízvezetékejelentette be a Fővárosi Vízművek. Ezzel biztonságosabbá válhat a Budapesttel szomszédos Solymár tízezer lakosának vízellátása a nyári és csapadékhiányos időszakban.

A vízművek vezérigazgatója, Csörnyei Géza azt mondta, hogy a most elkészült 551 méteres, 150 mm átmérőjű, megerősített külső bevonatos gömbgrafitos öntöttvas vezetéken keresztül óránként 10 köbméternyi vizet tud átadni a solymári vízszolgáltatást ellátó társaságnak. Ez a mennyiség lehetőséget biztosít arra, hogy a rajta szállított vízzel megakadályozható legyen a solymári medence leürülése, azaz vízhiány kialakulása a településen – mint 2022-ben, amikor nem tudtak feltöltődni az ivóvíz-tározók.

Bár a vezeték fővárosi szakasza elkészült, azon keresztül egyelőre egy csepp víz sem hagyja el Budapest területét, mert a Solymáron vezetékes vizet szolgáltató, állami tulajdonú Duna Menti Regionális Vízművekkel nem sikerült megállapodni az átadott víz köbméterenkénti áráról. A Fővárosi Vízműveknek egy köbméter víz kitermelése és eljuttatása a fogyasztókhoz jelenleg 458 forintjába kerül. A társaság haszon nélkül, önköltségi áron adná át a vizet, ám a Solymár vízellátását biztosító szolgáltató ezt az árat sokallja – magyarázta Csörnyei Géza.

Budapest nem tud engedni az árból – közölte Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese. Tüttő Kata felhívta a figyelmet arra, hogy végső soron a fővárosi fogyasztók fizették ki a solymári töltővezetéket, miután a munkálatokhoz sem Budapest, sem a Fővárosi Vízművek nem kapott egyetlen fillér állami vagy uniós támogatást sem. Tüttő szerint a helyzet azért is tarthatatlan, mert a fogyasztók által fizetendő vízdíjat a kormány a 2009-es árszinten fagyasztotta be, ami miatt a víziközmű-szolgáltatóknak ma már a meglévő rendszerek üzemeltetésére is alig van, fejlesztésre viszont egyáltalán nincs pénzük.

„A Fővárosi Vízművek közben megépítette a vezetéket a határig, az állami szakasz is elkészült, európai pénzből. Most már csak egy apróság áll a víz útjában. Az állami szolgáltató nem akarja megfizetni a víz önköltségi árát”

– írja Tüttő.

Szerinte nem az a kérdés, hogy a solymáriak mennyit fognak fizetni, hiszen ha a kormány nem dönt másként, akkor a lakossági díj annyi marad, mint elmúlt 10 évben volt. A víz ára azonban emelkedett. Úgy látja, hogy most az a kérdés, hogy a veszteséget ki fizeti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!