Az Integritás Hatóság is figyeli Mészáros Lőrinc cégét

2023. augusztus 23. – 06:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Integritás Hatóság (IH) érdeklődését is felkeltették a Püspökladány–Biharkeresztes vasúti felújítási munkálatok, azaz az azon dolgozó Mészáros-cég, az R-Kord Kft., írja a Szabad Európa.

Mint a lap írja, a cég több alvállalkozót nem fizetett ki: a Püspökladány és Biharkeresztes között uniós forrásból zajló felújítási munkálatokon az R-Kord és a Strabag Rail Kft. dolgozik fővállalkozóként. Az ezen a szakaszon zajló munkálatok keltették fel az Integritás Hatóság figyelmét is.

Az R-Kord tavasszal felbontotta szerződését egyik alvállalkozójával, a Vasútvill Kft.-vel annak ellenére, hogy utóbbinak tulajdonosa Homlok Zsolt, azaz Mészáros Lőrinc veje (bár a házasság megromolhatott, hiszen Mészáros Ágnes időközben távozott a cégből). Az R-Kord ráadásul fővállalkozóként több alvállalkozót nem fizetett ki, és nemcsak az említett vonalon, hanem máshol sem. Tavasszal a Szabad Európának nyilatkozók tíz- és százmilliós adósságokról is meséltek, bár azóta a lap információi szerint egy részüket már kifizették.

Püspökladány és Biharkeresztes között már el kellett volna készülniük a felújításoknak, de ez még nem történt meg. Az Integritás Hatóság a Szabad Európa megkeresésére közölte, értesültek a felújítás körüli helyzetről, „figyelemmel kísérik” azt.

Idén júniusban írtuk meg, hogy első éves jelentésében az Integritás Hatóság nem udvarolta körbe a kormányt. A jelentés alapján nem csupán alibiből létrehozott szervezet az IH, amelynek megalakulása az egyik előfeltétele volt annak, hogy Magyarország idővel hozzájuthasson az őt tagállamként megillető uniós forrásokhoz. A 2022-ről szóló jelentés volt az első, amelyben a szervezet érdemi munkájáról is meg lehetett valamit tudni. Az IH elnöke, Biró Ferenc a Telexnek adta első interjúját még tavaly decemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!