Idejönnek, összekenik a padjainkat, amihez engedélyt sem kérnek – megszólalt Gárdony fideszes polgármestere a kutyapártosok padfestésről

2023. augusztus 21. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Gratulálok a padot javítók basztatásához. Öröm nézni, milyen méltó feladatokkal köti le a rendőröket és polgárőröket. Többit meg tetszik javítani, vagy majd csak ha jön rá UNIJÓS forrás? Saját pénzből esetleg? Ha más csinálja, azzal mégis mi a baj? Kedves István, ez elég legalja volt” – számos ehhez hasonló komment érkezett a gárdonyi polgármester, Tóth István Facebook-oldalára azután, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistáit elvitték egy gárdonyi padfestő akcióról.

A fideszes polgármester a helyszínen volt, amikor a kutyapártosok kenték a padokat, és az MKKP közleménye szerint fotókat is készített, illetve a rendőrökkel is beszélt – ezután vitték el kihallgatásra az MKKP regionális koordinátorát, Fenekes Rolandot, illetve pártigazgatójuk, az Újpesten induló Nagy Dávid édesapját.

Akkor kerestük Tóth Istvánt, hogy megtudjuk, ő hívta-e ki a rendőrséget, illetve miért tartja problémásnak a kutyapártosok padfestését. Megkeresésünkre hétfőn egy telefonos visszahívással reagált a polgármester, aki azt mondta: egyáltalán nincs rendben, hogy a fővárosból és máshonnan érkező, gárdonyi kötődéssel nem rendelkező emberek idejönnek, „összekenik a padjainkat, amihez engedélyt sem kérnek, majd várják, hogy odaérjenek a rendőrök, és az egészből megpróbálnak politikai hasznot kovácsolni. Sokunk véleménye szerint ők provokátorok.”

Tóth István polgármester rendőrökkel beszélget a padfestés idején – Forrás: MKKP
Tóth István polgármester rendőrökkel beszélget a padfestés idején – Forrás: MKKP

A polgármester hivatkozott az MKKP által említett, Kúria által hozott döntésre is, amelynek értelmében minden idegen vagyontárgy engedély nélküli átfestése, megrongálása bűncselekménynek minősül – ez alapján egyébként végül az ügyészségen kötött ki a legutóbbi padfestési akció is.

Tóth István a Telexnek a leginkább azt sérelmezte, hogy a kutyapártosok meg sem próbáltak egyeztetni az önkormányzattal felújítási szándékukról, pedig azok a padok önkormányzati tulajdonban vannak. Fenntartásuk is az ő feladatuk. Azt mondta, ha szóltak volna róla, és elindult volna valamiféle egyeztetés közöttünk, akkor természetesen egészen más lett volna a helyzet.

„Vannak itt olyan helyiek, akik elhunyt családtagjuk emlékére egy-egy padot szerettek volna a város közterületén elhelyezni. Kéréseiket meghallgattuk, a részleteket megbeszéltük – helyszín, szín, forma stb. –, majd felajánlásaikat köszönettel elfogadtuk. Több ilyen emlékpad van a városban. És akkor idejönnek ezek az idegenek, és kéretlenül lekenik a padjainkat. Ki tudja, milyen színre? Ezzel határozottan kárt okoztak. A padok fa lapjai festés előtt nem lettek lecsiszolva és alapozásra sem került sor” – adott hangot egyet nem értésének a polgármester.

Hozzátette, a helyi lakosok nyolcvan százalékát felháborította az önkényes padfestési akció. Elmondása szerint a lakosok nem értik, miért volt erre szükség. Arra a kérdésünkre, hogy állapotuk miatt indokolt lehetett-e egyébként a padok átfestése, Tóth István azt válaszolta, hogy ezek nem is voltak olyan rossz állapotban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!