Telex Neked #127: Soros out, aszpartám in, bringasáv on, Sziget off

2023. augusztus 18. – 07:03

Telex Neked #127: Soros out, aszpartám in, bringasáv on, Sziget off
Fotó: Körömi Csongor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele az augusztus 11. és augusztus 17. közötti legfontosabb eseményekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Sziasztok! Körömi Csongor vagyok, a Telex külpolitikai újságírója. Négy és fél éve dolgozom a csapattal, és már egyszer bemutatkoztam egy korábbi hírlevélben, amit itt olvashattok. Azóta annyi változott, hogy lassan az egyetemi tanulmányaim végére érek, a diákszervezetemet már mások viszik helyettem, két évvel ezelőtt pedig még az ország valamennyire elhitte, hogy létezik funkcionáló ellenzéke.

Ha már illiberalizmus: áprilisban tettünk egy utat Belgrádba a drága barátaimmal, és azóta egészen bevonzott a jugoszláv rock-and-roll. Különösen az Ekaratina Velika nevű banda zenéje: még gimnazistaként futottam össze a 7 Dana című számukkal Spotifyon, aztán szépen lassan felfedeztem magamnak az életművüket. Most nyáron a Budi sam na ulici szólt a fejemben, amikor München utcáin bolyongtam a zúgó esőben. Amikor meg az Adria vizén lebegtem a naplementében, a Siguran ringatott el. A belgrádi út egyik napján dolgoznom kellett, és amikor beültem egy kávézóba pörgetni a cikkeket, felcsendült a rádióban a Ti si sav moj bol. És mikor azon gondolkozok, milyen lehetne külföldön elboldogulni, eszembe jutnak a Zemlja sorai, hogy akárhova megyek, úgyis vissza-visszahív az otthonom. Vagy az otthoni haverjaim, mint a fenti képen, amikor épp Salzburgban jártam.

Lényeg a lényeg: érdemes meghallgatni azt, amit a Spotify elénk dob, legyen az szerb rock, lengyel trap vagy épp német alterpop. Most pedig, leszakadva rólam, nézzük, mi történt a héten!

Soros out

Hétfőn derült ki, hogy a Soros György által alapított Open Society Foundations átszervezi működését, és 2024-től megszünteti az Európai Unión belüli tevékenységének jelentős részét. A Telex megkeresett több civil szervezetet is, akik azt mondták nekünk, nem érte őket váratlanul a hír, más bevételi lábakra is tudnak támaszkodni. Igaz, a civil szervezeteket egzecíroztató kormány csak akkor hiszi el, „hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot”. Érdekes szóhasználat, ami után felmerülhet a kérdés, hogy ha a kormány „megszállónak” bélyegzi a Budapesten született és felnőtt Soros Györgyöt, akkor milyen jelzővel illetnék az Ukrajnát támadó orosz hadsereget, akik kezén 30 kárpátaljai magyar vére szárad?

Aszpartám in

Mindenkit utolért nyáron az az influenszerkampány, amit a Xixo, a Hell üdítőmárkája szabadított a közösségi platformokra. Curtis és Majka is büszkén hirdették, hogy a cég zéró kólája a kedvencük, mert hogy abban nincsen benne az az aszpartám nevű cucc, amit a WHO „potenciálisan rákkeltőnek” minősített. Ahogyan korábban az aloe verát vagy az ázsiai savanyított zöldségeket is – ennek járt utána cikkében Nagy Niki kollégám.

Ha már Hell: továbbra sem tud magához térni az ország attól a Rose d’Or nevű álomhajótól, amin hazánk első számú strómanfelesége, Várkonyi Andrea a cég minden trafikban kapható jegeskávéjával robbantotta be a napot. Nápoly után most Monte Carlóban fotózták le a NER büszkeségét, aminek a használatát egyébként Iványi Gábor lelkész bűnös pénzpocsékolásnak nevezte.

Bringasáv on

Több helyen is új biciklisávokat adtak át Budapesten – például az Üllői úton, ahol a Demszky-karókra emlékeztető pollersort naponta tematizálja a kormánypropaganda. A KESMA-féle kötelező fikázás mellett beszálltak az ügybe a mentősök és a taxisok is, akik szerint a főváros nem volt elég körültekintő a bringasáv leválasztásánál. A kerékpárosok viszont örülnek a dolognak – erről forgattak kollégáink.

Sziget off

Tizenhét évesen kaptam először egy Sziget-bérletet születésnapomra, és aztán évről évre ki is jártam, de utoljára már csak egy napijeggyel voltam kint 2019-ben. Ötletem sincs, ki lépett fel aznap, csak arra emlékszem, hogy nyomasztó volt az elképesztő tömeg és a por együttes hatása – utóbbi Sajó kolléga szerint egyébként idén már nem is volt annyira elviselhetetlen. Ellentétben az Európa-rekorder inflációval, ami Brückner Gergő cikke szerint hozzájárult a sokkoló gazdasági visszaeséshez is.

Mi is faggattunk a Sziget fesztiválozóit arról, hogyan birkóznak meg a brutális árakkal, és végigkóstoltuk azt is, mit kínál a büfék 2500 forintos minimál programja. Ami a zenét illeti: megnéztük az Imagine Dragonst; volt David Guetta is, de minek; cserébe az M83 elkápráztatta szerzőinket; a végére pedig Billie Eilish is beindult. Magyar fronton a 15–29 éves női korosztály bajuszbálványa, Fekete Giorgio lépett fel a Carson Comával egy buzizós pólóban, amit nagyon magára vett a Fidesz ötös számú párttagkönyve; Krúbi koncertjén pedig úgy üvöltött a „mocskos Fidesz”, ahogyan annak egy autoriter rendszerben üvöltenie kell.

És még

– Nagyot robbant annak a pécsi házaspárnak a története, akik a Telex kamerája előtt vallották be, hogy liberális értékrendjük miatt már nem érzik magukénak Magyarországot, a sokmilliós ingatlanuktól viszont nem tudnak megszabadulni.

– Gyomorforgató körülmények között tartják a szentgotthárdi pszichiátriai otthon pácienseit, az intézmény azonban a probléma megoldása helyett inkább kijárási tilalmat vezetett be, a kormányhivatal pedig érdemben nem tudott választ adni arra, miért nem sikerült öt év után kezelni az ágyipoloska-inváziót.

– Jászai Gellért mobilmilliárdos egy 160 négyzetméternél is nagyobb, kétszintes, medencés-szaunás, napelemes tetős, térkövezett, fedett kocsibeállóval és kerti pavilonnal felpimpelt luxusnyaralót burkolt be a hatóságok előtt egy adásvételi szerződésben úgy, hogy egyszerű „gazdasági épület”. Az állami szervek szerint ezzel pedig nincs is semmi baj.

A hét képe

Tucatnyian haltak meg Hawaii második legnagyobb szigetén, Mauin, ahol a futótűz elpusztította Lahaina városát.

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Lahaina, Hawaii, 2023. augusztus 11-e: Légifelvételen, ahogy autók égtek ki a futótűzben a Front Streeten 2023. augusztus 11-én, Lahaina városában, Hawaiin. Tucatnyian haltak meg, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat miután egy szél szította futótűzben kedden elpusztult Lahaina városa. Még mindig kutatnak az eltűnt személyek után. Ebben a cikkünkben írtunk bővebben a témáról.

A héten megjelent podcastjaink

A Kisbolygó friss adásában az élhető városok témáját jártuk körbe. Nagy Réka Biczók Péter település- és közlekedéstervezővel és Marinov Péterrel, az Újlipótváros Szuperblokk Civil Társaság létrehozójával beszélgetett többek között arról, mik az élhető városok egészségügyi előnyei, és hogy mi ösztönözheti az autósokat arra, hogy letegyék az autót.

A Rákeltérítőben Kun Zsuzsa, a Klubrádió szerkesztője mesélte el Markovits Ferencnek saját történetét. Kunt a talán legtitokzatosabb rákfajta, a limfóma találta meg, az adásból sok részlet ki is derül erről a betegségről. De szó esik arról is, érdemes-e nagyobb nyilvánosság (ez esetben a hallgatók) elé kivinni bajunkat, és hogy hogyan tudjuk leginkább megóvni családunkat a nagyobb lelki sérülésektől.

A hét videója: Mindent hátrahagynak, mert nem bírják tovább Magyarországon

A hét legolvasottabb cikke (mondtuk, hogy nagyot robbant): Mindent hátrahagynak, mert nem bírják tovább Magyarországon

Heti túraajánló: Lengyelország legmagasabb csúcsán hétköznap annyian vannak, mint nálunk a plázában akciós napokon

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Mivel a Magas-Tátra déli, szlovák oldala földrajzilag közelebb van Magyarországhoz, mint az északi, lengyel oldal, a legtöbb hazai túrázó racionálisan a szlovák részt választja – amúgy is ott vannak a magasabb csúcsok. Megéri-e egy órával többet utazni a Lengyel-Tátráért? A válasz röviden: igen, megéri. A nehéz csúcsmászás mellett levezetésnek egészen könnyű kiránduló útvonalakat is megnéztünk.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!