Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv egyik szereplője miatt sújtottak le a Librire

2023. augusztus 17. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Lakmusz közérdekű adatigényléssel kiderítette, és az indoklást is megszerezte, hogy miért szabtak ki a Libri könyvesbolthálózatra egymillió, a Lírára tizenkétmillió forintos bírságot. Az már korábban ismert volt, hogy a Lírának a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című ifjúsági sorozat fólia nélküli árusítása miatt kell fizetnie. A könyvet már Rétvári Bence is pellengérre állította májusban, nem volt meglepő, hogy a hatóságok fellépnek ellene. A könyvet ebben a cikkben mutattuk be.

A másik könyvet Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című munkáját is észrevette az éber kormányhivatal.

A könyv a Móra Kiadó ismertetője szerint „száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig”. „Ők azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket”.

Ennek a kötetnek a 42. oldalán kapott helyet Coy Mathis. Az ő a neve 2013-ban már forgott a magyar sajtóban.

A Családháló így számolt be az esetéről. „Visszatérhet az iskolába az első osztályos transznemű Coy Mathis, aki megnyerte a pert saját oktatási intézménye ellen, amelynek vezetősége nem akarta engedélyezni, hogy Coy a lány wc-t használja. A Coy mellett kiállók a korrektség győzelmének nevezik az esetet.”

A kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére (…) nem volt elkülönítve a többi terméktől és nem volt zárt csomagolásban forgalmazva”.

A hatóságok idén nyáron kezdték el a gyakorlatban érvényesíteni a több mint egy éves jogszabályt, és bírságolni a kiadókat a fóliázatlan, „homoszexualitást megjelenítő” könyvek miatt. A Libri – melynek nemrég szerezte meg 100 százalékos tulajdonrészét a kormánybarát elitképző MCC – már tavasszal elkezdte a kínálatát átnézni, majd az érintett részét fóliázni. Júliusban arról is írtunk, hogy a jogszabálynak való megfelelés érdekében a templomok és iskolák 200 méteres körzetében található boltjaikból teljesen eltávolítják az érintett könyveket.

Pontosítás: A Libri reagált a cikkünkre, és jelezte „nem tervez könyveket eltávolítani a kínálatából, nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig online. Ahogy azt többször hangsúlyozták, most is megteszik: a jogszabály nem egyértelmű, a gyakorlatba nehezen átültethető, ezért a Magyar Kiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagjaként továbbra is pontosítást vár a jogalkotótól.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!