Több pénzt és ingyenes étkezést kapnak a honvédelmi iskolák tanulói

2023. augusztus 15. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a honvédelmi iskolákban, azaz a honvédelemi tárca irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a hétfői Magyar Közlönyben – írja az MTI. A honvédelmi ösztöndíjrendszer fejlesztésével a honvédelmi, katonai pályára készülő fiatalok erkölcsi és anyagi megbecsülése tovább nő, írják. A kadétok a kilencedik évfolyam második felétől kezdve – tanulmányi átlaguktól függően – havi 16-67 ezer forint közötti összegű ösztöndíjat kapnak.

Az ösztöndíjak 2023. február 1-ig visszamenőlegesen módosulnak, a különbözetet egy összegben, a módosítás kihirdetését követő 60. napig térítik meg a tanulóknak. Szeptember elsejétől a diákok ingyenes étkezést is kapnak.

„A fiatalok egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára és mi ezt az elkötelezettséget támogatni akarjuk” – idézte a Honvédelmi Minisztérium Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert.

Szalay-Bobrovniczky azt is mondta, hogy az ország védelméhez nemcsak modern eszközökre, hanem jól felkészült és helyes erkölcsi alapállású és hazafias szemléletű fiatalokra van szükség. A kormány minél többrétű támogatást szeretne nyújtani a honvédelem ügye iránt érdeklődő fiatalok részére.

A honvédelmi miniszter múlt héten jelentette be azt is, hogy emelt összegű illetménnyel várják a fiatalokat a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, a kezdő fizetés belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

A kormánynak nem titkolt célja a honvédelem erősítése, ősztől több iskolában is lehet már honvédelem tantárgyat tanulni. Ennek keretében lőgyakorlaton is részt vehetnek a tanulók. Rétvári Bence államtitkár szerint a honvédelem tantárgy célja, hogy „a haza védelme iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező” fiatalokat célirányosan neveljék. Ennek érdekében vezetik be a tantárgy próbaévét a 2023/24-es tanévben. Országosan mintegy 120 iskolában indulhat el a tantárgy oktatása a következő tanévtől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!