Lőgyakorlaton is részt vehetnek a honvédelem tantárgyat tanuló diákok

2023. augusztus 3. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az ősszel induló új honvédelmi tantárgy keretében akár lőgyakorlaton is részt vehetnek a tanulók – írta a Hvg.hu.

A Honvédelmi Minisztérium által előkészített kormányrendelet-tervezet szerint az iskolai lőgyakorlatokon 210 tanuló vehetne részt, és ők kizárólag emberi élet kioltására nem alkalmas, kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyverekkel gyakorolhatnának, felnőtt felügyelete mellett. Az elképzelés szerint a lőgyakorlatok a szabadidős, fakultatív foglalkozások részét képeznék.

Egy másik tervezet arról szól, hogy a honvédelem tantárgy oktatására olyan katonákat választanának ki, akik a „nevelő (oktatói) testület tagjaként a tanórai tevékenységen túl is képesek az iskolai honvédelmi nevelési feladatokban aktívan részt venni”. Az is elvárás, hogy az oktatást végzőknek szakmailag hiteles, megjelenésükben és fellépésükben példamutató, a katonaideált megtestesíteni képes személyeknek kell lenniük.

Rétvári Bence államtitkár szerint a honvédelem tantárgy célja, hogy „a haza védelme iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező” fiatalokat célirányosan neveljék. Ennek érdekében vezetik be a tantárgy próbaévét a 2023/24-es tanévben. Országosan mintegy 120 iskolában indulhat el a tantárgy oktatása a következő tanévtől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!