Rendőrség: Nem hibáztak a rendőrök, akik az M2-esen 200-zal menekülő autóst üldözték

2023. augusztus 15. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hibáztak a rendőrök, amikor egy 200-zal száguldozó ámokfutót üldöztek az M2-esen – ezt állapította meg a vizsgálat az RTL Híradó értesülése szerint. A parancsnoki vizsgálat azért indult, hogy kiderüljön, jogszerűen, arányosan és szakszerűen jártak-e el azok a rendőrök, akik kék lámpás autóikkal követtek, végül több ütközés után Dunakeszinél megállítottak egy Mercedest augusztus 1-jén.

A sofőrt két nappal később letartóztatták, többek között hivatalos személy elleni erőszak miatt, szeptember elejéig biztosan elzárva marad. Az üldözésben részt vevő rendőrökkel szemben rendkívüli esetekben szokásos vizsgálat indult. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság most megerősítette az RTL-nek, hogy a vizsgálat lezárult, és kiderítette, hogy a rendőri intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A letartóztatott férfi ügyvédje, Heller László szerint ugyanakkor több szempontból is vitatható a vizsgálat eredménye:

„A parancsnoki véleményt és megállapítást aggályosnak tartom, egyrészt azért, mert a rendőröknek egyéb számtalan törvényes lehetősége lett volna az általuk már beazonosított személy követésére, elfogására, az elfogás helyének és módjának a megválasztására” – mondta Heller a Híradónak. Ő továbbra is úgy látja, hogy a rendőrök aránytalanul veszélyeztették a saját maguk, a menekülő férfi és a többi autós biztonságát, és szerinte a hasonló esetek jogi háttere sem egyértelmű.

Korábban a Híradónak nyilatkozott a férfi családja is, ők azt mondták, nem bűnöző, csak megijedt, mert nem volt jogosítványa, és a rendőrök veszélyeztették az ő életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!