Rétvári: Az új fővárosi kerékpársávok veszélyesek, akadályozzák a betegellátást és a rendvédelmi szerveket

2023. augusztus 14. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester azon újabb lépése, hogy a Váci és az Üllői út kerékpársávjai mellé szakszerűtlenül karókat helyez ki, veszélyes, dugókat okoz, akadályozza a betegellátást és a rendvédelmi szerveket – nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek hétfőn.

Az államtitkár szerint előzetes egyeztetés nélkül történt a lezárás, ami így „még nagyobb értetlenséget és riadalmat szült”.

Az újonnan kialakított biciklisávok ellen múlt héten az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tiltakozott. Az OMSZ szerint a buszsávokból kialakított kerékpárutak túl keskenyek ahhoz, hogy „a mentőautó biztonságosan haladjon rajta, az oszlopok ráadásul még a parkolást is megnehezíthetik egy-egy helyszínen”. A mentők közleményére Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu reagált a Facebookon, amire az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál válaszolt, aki azt mondta, a főváros nem egyeztetett a mentőszolgálattal a közlekedésszervezési intézkedésekről, de a közlekedésszakmai konzultáció során készséggel állnak rendelkezésükre.

Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta, „úgy látszik, előzetesen senki nem gondolta végig, hogy a lépés milyen nehézségeket okozhat a mentők, rendőrök és tűzoltók közlekedésében, helyszínre érkezésében”. Szerinte az elhatárolt terület, azaz a karós biciklisáv csökkenti a forgalom szempontjából használható teret, és a forgalomban résztvevők a sáv elzárása miatt nehezebben tudnak majd lehúzódni, és elengedni a szirénázó mentőt, rendőrt, tűzoltót.

„Fontos lenne, hogy a főváros olyan lépéseket tegyen, amelyekkel segíti a mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját, és ne olyanokat, amelyekkel akadályozza és kifejezetten veszélyezteti” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!