Tizenkét évig titkolták, most kiderült: 787 millió forintot juttatott a kormány határon túli szervezeteknek

2023. augusztus 11. – 17:22

Tizenkét évig titkolták, most kiderült: 787 millió forintot juttatott a kormány határon túli szervezeteknek
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2023. július 22-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét évvel ezelőtti, eddig nem nyilvános kormányhatározatokba nézhetett bele a hvg.hu. A 2-es sorszámmal kezdődő, úgynevezett kétezres kormányhatározatokat általában sehol nem teszik közzé, csak egy szűk kör tudja, miről szólnak.

A keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak ezek a határozatok, idén márciusban a Fővárosi Törvényszék első fokon a Hvg.hu javára ítélt, és arra kötelezték a kormányt, hogy teljesítsék a lap közérdekű adatigénylését, vagyis adjanak ki több mint harminc, korábban tíz évre titkosított kormányhatározatot.

Öt kormánydöntéssel egyetlen év alatt, 2011-ben összesen 787 millió forintot osztott szét a magyar kormány kilenc szervezet között Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban – derült ki a lap friss cikkéből.

A teljes összeg 35 százaléka, 277 millió forint Erdélybe került. Ebből 265 milliót négy részletben az Orbán Viktorral Tusványoson egy színpadon fellépő Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kapta. További 6 millió jutott a vele szorosan együttműködő Székely Nemzeti Tanácsnak, másik 6 millió pedig utóbbi háttérszervének, a Siculitas Egyesületnek.

A támogatások megoszlása szervezetenként:

  • Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (Románia) 265 millió Ft,
  • Főnix Polgári Társulás (Szlovákia) 190 millió Ft,
  • Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ukrajna) 122,7 millió Ft,
  • Magyar Nemzeti Tanács (Szerbia) 90 millió Ft,
  • Pro Futuro Hungarica (Szlovákia) 50 millió Ft,
  • Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (Horvátország) 34,3 millió Ft,
  • Agenda Polgári Egyesület (Szerbia) 23 millió Ft,
  • Székely Nemzeti Tanács (Románia) 6 millió Ft,
  • Siculitas Egyesület (Románia) 6 millió Ft.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!