Lázár államtitkára: Méltatlannak tartom a zéró tolerancia kérdését összekeverni az Árpád hídon történt balesettel

2023. augusztus 11. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Írásbeli kérdéseket küldött a Belügyminisztériumnak, illetve az Építési és Közlekedési Minisztériumnak Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője, miután néhány hete a Lázár János vezette közlekedési tárcánál felvetődött, hogy felülvizsgálják az alkoholfogyasztást követő járművezetésre vonatkozó zéró tolerancia szabályait.

Bakos az ÉKM-nek küldött kérdésében kifejtette, hogy az LMP korábban klímabérletre, iránytaxikra és egységes közösségi közlekedési tarifarendszerre vonatkozó javaslatot nyújtott be, mert a párt szerint ezekkel is kiváltható lenne, hogy bárki a volán mögé üljön, miután alkoholt fogyasztott. Egyúttal kiemelte, hogy a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta fokozatosan a felére csökkent az ittasan okozott közlekedési balesetek száma Magyarországon.

Ugyanakkor Bakos szerint az Árpád hídi tragédia után, illetve a magyarországi közlekedési kultúra általános helyzetét látva felvetődik a kérdés, hogy nem az autóvezetők közlekedésben való kiemelt felelősségének tudatosítása lenne-e a legfontosabb a zéró tolerancia eltörlése helyett.

A Lázárnak küldött kérdésre Ágh Péter államtitkár válaszolt, aki kifejtette, hogy

méltatlannak tartja összekeverni a zéró tolerancia kérdését az Árpád hídon történt balesettel.

Az államtitkár ízléstelennek és demagógnak nevezte, hogy szerinte a képviselő politikai céljaihoz használja fel a zéró tolerancia kérdésével össze nem függő tragédiát.

Ágh a válasz további részében kifogásolta az LMP képviselőjének kérdésében szereplő azon állítást is, amely szerint a borász szakma lobbizik az alkoholfogyasztással kapcsolatos szabályok enyhítéséért. Mint fogalmazott, egy „demokráciában az érdekképviseleti szervek mindig saját érdekeiket és nem más érdekeit képviselik”.

A válaszból azért kiderült a lényeg is: jelenleg zajlik a KRESZ komplex felülvizsgálata.

A Belügyminisztérium rövidebb választ adott Bakosnak: a tárca a közúti balesetek megelőzése érdekében fontosnak tartja a jelenlegi szabályok fenntartását, és Rétvári Bence azt is hozzátette, hogy a kormány nem tárgyalt a vezetés előtti alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok enyhítéséről.

Erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a július 27-i kormányinfón. Gulyás akkor úgy fogalmazott, hogy a zéró tolerancia pártján áll, mert bizonytalan benne, hogy a magyar ember egy fél pohár bornál meg tud állni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!