A MOK szerint a Belügyminisztérium beleavatkozik a kamarai választásokba, a minisztérium ezt tagadja

2023. augusztus 10. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Több jelzés érkezett a Kamara vezetéséhez, hogy a Belügyminisztérium-OKFŐ képviselő kollegiális megbízott fogorvosok egy lista segítségével jelzik a kollégáinknak, kikre szavazzanak a kamarai választásokon” – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Facebookon. „Ez egy példátlan külső beavatkozás az autonóm Orvosi Kamara választási folyamatába” – áll a közleményben.

Frissítés 17:15

Kérdéseinkre cikkünk megjelenése után válaszolt a Belügyminisztérium.

„A tárcának a Magyar Orvosi Kamara idézett közleményében foglaltakhoz és a kamarai választáshoz nincs köze” – írták.

Korábban írtuk:

Dr. Álmos Péter, a MOK alelnöke a Telexnek azt mondta, hogy bár a MOK egy független testület, egy szakmai önkormányzat, amely négyévente választ küldötteket, képviselőket a tagjai közül, a Belügyminisztérium munkatársai – az úgynevezett kollegiális vezetők, akik közül most már nem is mindenki MOK-tag – elkezdtek listákat küldeni a tagoknak azzal, hogy kire kell szavazni a kamara következő választásán.

A listákon feltüntették az államigazgatási pozíciójukat is, és azt az email kontaktlistát használták, amit ebben a pozícióban birtokolnak.

Álmos a Telexnek azt mondta, egyelőre a fogorvosi testülettel kapcsolatban derült ki biztosan, hogy ezzel a módszerrel próbálták meg befolyásolni a tagokat.

Álmos Péter úgy látja, különösen aggályos, hogy azoknak a neveit tartalmazó szűkített listát küldtek ki a fogorvosoknak, akikkel a Belügyminisztérium „együtt tud működni”.

A MOK több helyről származó információk alapján állítja, hogy több vármegyében küldtek ki ilyen előválogatott listákat a kamarai tagoknak. Bár kampányolni kamarán belül lehet, de ez kamarán kívüli beavatkozás a kollegiális vezetők részéről, amivel a MOK szerint az alá-fölérendeltségi viszonyt használják ki.

Az elnökség az OKFŐ vizsgálatát kezdeményezte a történtekkel kapcsolatban – írta a kamara a Facebookon.

Az orvosi kamara és a minisztérium között 2023 elején mérgesedett el a viszony, miután a kormány a kamarának nem tetsző módon kezdte el átalakítani többek között az ügyeleti rendszert. Az orvosok a MOK vezetésével tiltakozásba fogtak, amit március elején a kormány azzal torolt meg, hogy a kötelező kamarai tagság megszüntetésével gyakorlatilag kibelezte a MOK-ot. Április elsejéig az orvosok több mint háromnegyede, több mint 33 ezren jelezték, hogy így is a kamara tagjai akarnak lenni. Az egészségügyi törvény módosításáról és a MOK szerepéről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!