Kivételeztek egy befolyásos családból származó diákkal a Corvinus docense szerint

2023. augusztus 9. – 08:42

Kivételeztek egy befolyásos családból származó diákkal a Corvinus docense szerint
A Budapesti Corvinus Egyetem aulája – Fotó: MTVA Bizományosi: Faludi Imre

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a 444-nek a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Ádám Zoltán, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket.

A cikk szerint az ügyben érintett, de meg nem nevezett hallgató nem írt megfelelő számú kvízt a szorgalmi időszakban, a beadandókkal pedig szintén nem szerzett elég pontot, ezért egyáltalán nem vizsgázhatott volna le az egyik tantárgyból, így azt a következő félévben újra fel kellett volna vennie.

Csakhogy amikor mindez kiderült, a hallgató anyja személyesen ment be az egyetemre Ádám Zoltánhoz, akivel elmondása szerint rossz hangulatú beszélgetést folytatott. Ebben az érintett diákot tanító Ádám az egyetemi szabályzatra és a tantárgyi adatlapra hivatkozva azzal érvelt, hogy nem tehet kivételt, így a hallgató semmiképpen nem vehet részt a vizsgán. Erre az illető anyja állítólag azt mondta Ádámnak, hogy a férje nagyon fontos ember, és nem lenne jó, ha neki kéne beavatkoznia az ügybe.

Mivel ezzel sem sikerült kivételezésre bírnia, a hallgató anyja az egyetem több vezetőjéhez fordult. Először visszairányították az ügyet az oktatóhoz, ám végül mégis elérték, hogy a diák külön keretek közt levizsgázhasson.

A történtek miatt Ádám a Corvinus három vezetőjével, köztük Takáts Előd rektorral szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett. Ennek végén, első fokon elmarasztalta őket az etikai bizottság, másodfokon viszont felmentő döntést hozott az egyetemet fenntartó alapítvány Hernádi Zsolt Mol-vezér által irányított kuratóriuma, valamint az egyik rektorhelyettes.

Később lemondott Takáts Előd rektor, ám nem derült ki, hogy van-e összefüggés a döntése és a vizsgabotrány közt. Az egyetem egykori vezetője a közelmúltban a Telex Téma podcast vendége volt, amelyben távozása körülményeiről és további terveiről is szó esett.

Az ügyet kirobbantó Ádám Zoltán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) támogatásával mindhárom etikai ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. Közben a Corvinus kétszáz munkatársa nyilvános petícióban biztosította támogatásáról, és kiállt mellette az egyetemi szakszervezet is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!