Nem nevezné kimenekítésnek azt, ahogy elhagyta az országot a puccs alatt Nigerben tartózkodó magyar

2023. augusztus 4. – 10:02

Nem nevezné kimenekítésnek azt, ahogy elhagyta az országot a puccs alatt Nigerben tartózkodó magyar
A nigeri biztonsági erők könnygázt vetnek be, hogy szétoszlassák a francia nagykövetség előtt összegyűlt juntapárti tüntetőket 2023. július 30-án Niamey-ben, Niger fővárosában – Fotó: Souleymane Ag Anara / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nem nevezné kimenekítésnek azt, ahogy elhagyta az országot az a férfi, aki a puccs idején Nigerben tartózkodott, írja az Rtl.hu. A férfi névtelenséget kérve nyilatkozott a portálnak, és azt mondta, hogy a puccs utáni napokban egyáltalán nem volt érezhető a veszély.

Szijjártó Péter fogalmazott úgy korábban, hogy sikeresen evakuáltak egy magyar állampolgárt Nigerből. Az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz ember gyűlt össze az olasz nagykövetségen, közöttük egy magyar állampolgár is. Az adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan augusztus 2-án hajnalban felszállt az olasz katonai különgép, amely később Rómában landolt.

A Reuters szerint a Róma-Ciampino nemzetközi repülőtérre érkező gép 87 embert szállított összesen, a fedélzeten 36 olasz, valamint 21 amerikai, négy bolgár, két osztrák és egy-egy nagy-britanniai, magyar, szenegáli és nigériai állampolgár, továbbá a katonai személyzet tartózkodott.

A férfi azt mondta, hogy Afrika 55 országából 52-ben járt már, tapasztalatai szerint „a Nigerben élők a kontinens más országaihoz képest sokkal kedvesebbek, segítőkészebbek és előzékenyebbek”.

„A magyar konzuli szolgálat ugyanakkor rengeteget segített a hazautazásban. Csulák Péter, a térségért felelős tripoli konzul végig tartotta velem a kapcsolatot, sőt, ő vette fel a hazautazók listájára a bolgár útitársakat is, az ő konzuljuk ugyanis szinte semmit sem tett” – fogalmazott.

A férfi a puccs kirobbanásakor Agadezben tartózkodott, ami a fővárostól, Niamey-től 740 kilométerre fekszik. A turistacsoport, amelynek része volt, egy muszlim fesztiválra érkezett Agadezbe, majd visszament a fővárosba, és mivel a puccs miatt nem tudta elhagyni az országot, két napig Niamey-ben maradt. Azt mondta az Rtl.hu-nak, hogy egyáltalán nem érzékelt erőszakot, vásárolt, kávézott, ugyanúgy érintkezett a helyiekkel. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nagyjából 20-25 milliós lakosság egy része nem is értesült az országban zajló fejleményekről, magas ugyanis az írástudatlanság.

Múlt szerda óta az elnöki gárda tagjai tartják fogva a nyugat-afrikai Niger elnökét, a 2021-ben demokratikusan megválasztott, Franciaország és más nyugati országok támogatását élvező Mohamed Bazoumot, miután az országban katonai puccs kezdődött. A felkelés szervezői az állami televízióban jelentették be, hogy eltörölték az alkotmányt, felfüggesztették az állami intézmények működését és lezárták az ország határait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!