„Egy kibaszott lottósorsolás, és még mindig nem tudni, ki nyert” – összeomlás és káosz a vállalkozásösztönző pályázat körül

Legfontosabb

2023. augusztus 2. – 17:02

„Egy kibaszott lottósorsolás, és még mindig nem tudni, ki nyert” – összeomlás és káosz a vállalkozásösztönző pályázat körül
Fotó: Név nélküli résztvevő / Vállalkozó start II. / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy hullámokat vert az a vállalkozásösztönző állami pályázat, amelyre augusztus 1-jén lehetett regisztrálni, de az erre szolgáló oldal már a regisztráció megnyitása előtt elérhetetlenné vált, majd a nap folyamán rendszeresen lehalt. A regisztrációt éjfél előtt felfüggesztették, de a jelentkezők egy jelentős része azóta sem tudja, hogy egyáltalán sikerült-e a regisztrációja. Sokan elégtelennek tartják a szervező cég kommunikációját is, amely szerintük a jelentkezők egyenlő esélyeit is felboríthatta.

A Vállalkozó Start II nevű programot egy állami tulajdonú cég, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium alá tartozó OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A pályázat célja, hogy új vállalkozások beindítását ösztönözze és segítse. A sikeres pályázók részt vehetnek egy képzésen, utána pedig a részletesen kidolgozott üzleti tervük elfogadása után alapíthatják meg a vállalkozásukat. Ennek kezdeti költségeire legfeljebb 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek.

A kormány nagy várakozásokkal futott neki a programnak, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pár napja arról beszélt a Vállalkozások Országos Szövetségének (VOSZ) szakmai rendezvényén, hogy több mint ezer új vállalkozás jöhet létre az augusztus elsején induló programnak köszönhetően.

A bekerülésben kulcsszerepe van a gyorsaságnak: mivel a programban 1000 vállalkozás támogatására van elegendő forrás, a lemorzsolódást is figyelembe véve a képzésbe elvileg 1040 főt vonnak be jelentkezési sorrendben. „Amennyiben a regisztrációs felület megnyitását követően az érvényesen jelentkezők száma meghaladja az 1500-at, a Támogató lezárja a Programba jelentkezést, illetve tartaléklistát képez a korábban jelentkezők esetleges visszalépése vagy kiesése esetére” – írták eredetileg.

A pályázati regisztráció meghirdetett kedd reggeli megnyitása azonban finoman szólva sem sikerült zökkenőmentesre, és a rendszer azóta sem állt helyre teljesen, sokakat bizonytalanságban tartva.

Összeomlás, káosz, bizonytalanság

A rendszer összeomlása és folyamatos akadozása mellett a jelentkezők dolgát a látszólag ad hoc változtatások és a kiszámíthatatlan kommunikáció is nehezítették. Az OFA honlapján az egész jelentkezési hercehurcáról semmilyen tájékoztatás nem volt elérhető, a cég kizárólag a Facebook-oldalán kommunikált. Az első, és cikkünk írásáig egyetlen információ a honlapon az, hogy kedden 23:59-kor felfüggesztik a regisztrációt. Ez azért is lehet problémás, mert a potenciális pályázókat előzetesen csak a honlapon elérhető pályázati anyagok tájékoztatták, így aki ezek alapján akart részt venni az időérzékeny jelentkezési folyamatban, könnyen lemaradhatott a támogatási keretbe még beleférő helyekről.

A felhasználói útmutató szerint: „A Forráskezelő Rendszer elérhetősége a Program aloldalán jelenik meg a pályázók számára 2023. augusztus 01. 10:00 órától. Amennyiben a regisztrációs link nem jelenne meg, az aloldal tartalmának gyorsítótár ürítésével történő újratöltésére van szükség!” Az idézetben szereplő link a program indulását bejelentő május végi közleményre mutat, ahogy a pályázati felhívás és a Gyakran Ismételt Kérdések is ugyanide irányít. Itt azonban a cikkünk írásakor, azaz a pályázat felfüggesztése után is ennyi olvasható: „Az induló vállalkozásokat támogató programra 2023. augusztus 1-jén induló regisztrációs felületen lehet jelentkezni, melyet ezen a honlapon lehet majd elérni” – link azonban itt azóta sincs.

De nézzük sorrendben, mi történt:

  • A regisztrációt eredetileg reggel 10 órakor nyitották volna meg, ez volt a jelentkezések hivatalosan – a honlapon elérhető pályázati anyagokban – meghirdetett indulási ideje. Ehhez képest az OFA 9:19-kor kiírta a Facebookra, hogy a regisztrációs link a regisztráció megnyitásakor majd „technikai okok miatt csak az OFA Facebook-oldaláról érhető el”.
  • A következő információ 10:30-kor, azaz már az eredeti indulás után fél órával érkezett. Ekkor azt írták, onnantól él a regisztráció az fkr.ofa.hu címen. (Olvasói jelzések szerint a linket 10 órakor is kitették a Facebookra, de az a bejegyzés néhány perccel később eltűnt.)
  • Olvasóink jelzése és a pályázat köré alakult Facebook-csoportok bejegyzései alapján azonban az oldal valójában egy darabig még ekkor sem volt elérhető.
  • Az OFA a problémákról továbbra sem tett említést, legközelebb 10:47-kor annyit közöltek, hogy a regisztrációkat folyamatosan fogadják, illetve hogy „a nagy érdeklődésre való tekintettel a regisztrációkat nem állítjuk le 1500 főnél!” Az, hogy ez a pályázat szempontjából mit jelent, mi a jelentősége, nő-e ezzel a támogatható pályázók száma, vagy csak a várólista lesz hosszabb, nem derült ki.
  • Azt továbbra sem írta le a cég, hogy akadozik a regisztráció, de 11:07-kor azt kérték, hogy aki sikeresen regisztrált, lépjen ki a rendszerből, mert „a jelentkezési lap kitöltése a későbbiekben is elvégezhető”. Azt nem írták, hogy ezt miért a későbbiekben ajánlják elvégezni, feltehetően a túlterhelés miatt akadozó rendszert próbálták ezzel tehermentesíteni.
  • A következő, és a témában utolsó üzenet a cégtől 18:56-kor érkezett, ebben közölték, hogy a regisztrációt 23:59-kor felfüggesztik. Azért írtuk, hogy ez volt a témában utolsó üzenet, mert ugyan a vállalkozásösztönző pályázat kálváriájára érdemben nem reagáltak, szerda délután megjelent egy bejegyzés arról, hogy Czomba Sándor államtitkár szerint egyébként óriási az érdeklődés a nyári diákmunka iránt.
  • Olvasóink és a Facebook-csoportban közzétett tapasztalatok alapján azonban a regisztráció gyakorlatilag már órákkal az éjfél előtti felfüggesztés előtt is elérhetetlen volt. Az esti órákban a legtöbben már csak egy üzenettel találkoztak a regisztrációs oldalon: „Tisztelt Pályázók! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a pályázatkezelő rendszer bizonyos esetekben hosszabb válaszidővel képes a megfelelő információkat szolgáltatni. A tapasztalható lassulás minden felhasználót azonosan érint, kérjük, kezeljék türelemmel a kialakult helyzetet.”
Forrás: ofa.hu
Forrás: ofa.hu

Adatok is kiszivároghattak

A folyamatos technikai problémák és a kiszámíthatatlan helyzet miatt nem csak hozzánk áramlottak az olvasói levelek, de a Facebookon a pályázati folyamat átbeszélésére létrehozott csoportokban is hemzsegtek a kritikus üzenetek. Ezek a rendre lehaló oldal és a sorozatos hibaüzenetek mellett azt is kifogásolták, hogy csorbult az egyenlő esélyük a sikeres jelentkezésre a cég kizárólag facebookos kommunikációja miatt, amely ellentmondott az előzetesen meghirdetett feltételeknek.

További bizonytalanságra adott okot, hogy elvileg a regisztráció után minden jelentkezőnek létrejött volna egy ügyfélkapus belépéssel elérhető pályázati fiókja, ahol ellenőrizhette volna a pályázata állapotát, illetve a pályázáshoz szükséges további teendőket megtehette volna. Erre azonban a technikai problémák miatt nem volt lehetőség, így még szerda délelőtt, azaz a jelentkezési időszak másnapján is azt kérdezgették egymástól a Facebook-csoportok tagjai, hogy honnan lehet tudni, hogy egyáltalán sikerült-e a regisztrációjuk, mert erről továbbra sem kaptak semmilyen tájékoztatást. Többen jelezték, hogy panaszt tesznek az illetékes szerveknél, azaz a Gazdasági Versenyhivatalnál és az Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságnál a történtek miatt.

„Gyakorlatilag egy kibaszott lottósorsolás, és még mindig nem tudni ki »nyert«”

– foglalta össze a helyzetet egy olvasónk.

Az egyik jelentkező Facebook-bejegyzése alapján felmerül annak a lehetősége is, hogy adatszivárgás történhetett a jelentkezésnél. Az egyik felhasználó ugyanis azt írta, hogy amikor sikerült regisztrálnia, és belépett a rendszerben a Törzsadat nevű menübe, ahol ellenőrizhette volna, hogy sikerrel járt-e, a rendszer az összes addig regisztrált felhasználó nevét és azonosítóját kilistázta neki. „GDPR meg rendszersérülékenységi vizsgálat az minek. Utoljára 7966 regisztrációt láttam órákkal ezelőtt” – írta, arra utalva, hogy adatvédelmi szempontból is aggályos lehet ez a hiba.

Mivel olyan nagy volt a bizonytalanság, hogy a jelentkezők abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán fogadta-e a rendszer a regisztrációjukat, az az abszurd helyzet állt elő, hogy a Facebook-csoportban a többiek a jelentkezők listájához véletlenül hozzáférő felhasználót kérdezgették, rajta vannak-e a listán.

A helyzet abszurditását jól illusztrálja egy másik felhasználó videója az egésznapos próbálkozásai során felbukkanó változatos hibaüzenetekről.

Kérdéseket küldtünk az OFA-nak és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak is. Többek között arra voltunk kíváncsiak, mi volt a leállások, akadozások oka; miért nem volt felkészítve a rendszer a várható nagy forgalomra; milyen technikai okok miatt tették csak a Facebook-oldalukon elérhetővé a regisztrációs linket; a honlapjukon miért nem tájékoztatták a változásokról a jelentkezni szándékozókat; mit jelent a gyakorlatban az, hogy mégsem állították le a regisztrációt 1500 fő után; hány érvényes regisztráció érkezett végül; tudnak-e az állítólagos adatszivárgásról; mit jelent a pályázat éjfél előtti felfüggesztése; illetve terveznek-e újabb jelentkezési kört, esetleg a fennakadások miatt a jelentkezési szakasz megismétlését. Cikkünk megjelenéséig nem reagáltak, de ha később kapunk érdemi választ, beszámolunk róla.

Az utóbbi években egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy egy állami pályázat informatikai rendszerével komoly gondjaik akadtak a felhasználóknak. 2020 nyarán az Újratervezés Program nevű állami informatikai képzés záróvizsgáját zavarták meg súlyos technikai problémák; 2021-ben egy kisvállalkozóknak hirdetett, 100 milliárd forintos keretösszegű GINOP-pályázat oldala fagyott le; tavaly nyáron pedig megint az Újratervezés Program záróvizsgájában omlott össze kettőből kétszer a rendszer.

Remélhetőleg a következő másfél napban sikerül megoldani Vállalkozó Start II program körüli problémákat, mert pénteken az OFA „szolgáltatásai, valamint kommunikációs csatornái áramszünet miatt szünetelnek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!