Egymilliárd forintért vásárolja meg az állam a lebontásra ítélt Hős utcai lakásokat

2023. augusztus 1. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan véget érhet a Hős utcai telep története, a kőbányai önkormányzat a korábbi 2,1 milliárd után most újabb 1 milliárd forintot kapott az államtól azért, hogy megvásároljon 166 lakást. A cél a szegregátum felszámolása és a két háztömb lebontása, hogy a helyén a Terrorelhárítási Központ megépíthesse a régóta tervezett műveleti központját.

A Népszava cikke szerint az állam valamivel több mint 1 milliárdot fizet a 166 önkormányzati lakásért, a korábban állami támogatásból megvásárolt 88 lakást pedig ingyen adja át a kerület. A két épületben még 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, és 43-48 olyan lakástulajdonos van, akikkel még nem egyezett meg az önkormányzat, de már elköltöztek – mondta a telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, Molnár Zsuzsanna. Nagyjából 10-20 lakásban élnek még albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók.

Molnár abban bízik, hogy még a fűtési szezon előtt minden ott lakó sorsa rendeződik, de mint mondja: „iszonyat lassan zajlik az egész”. A Hős utcában ragadtaknak a Kontúrral együttműködve egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítanának cserelakásokat. Ezek zömében 25-45 négyzetméteresek és a Hős utcaihoz hasonló színvonalúak, esetenként fürdőszoba nélküliek, felújításra szorulnak.

A Népszava azt írja, az adásvétellel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megindította a kisajátítási eljárást is a megmaradt lakások megszerzése érdekében. Az értékbecslők már mindenütt jártak, de vételi ajánlatot még egyik tulajdonos sem kapott. A lakások nagy része 25 négyzetméteres, de van néhány 14, illetve 30-41 négyzetméteres ingatlan is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!