Százéves fasort vágtak ki Dombóváron

2023. augusztus 1. – 09:07

frissítve

Százéves fasort vágtak ki Dombóváron
Fotó: Szabó Lóránd / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Kiakadtak a dombóváriak, mert egy százéves fasort vágnak ki a városban a vízelvezetés miatt – írja az Atv.hu. A helyiek elmondása szerint az önkormányzat előzetesen senkivel sem egyeztetett. Egyszer csak megjelentek a látványtervek, majd munkához láttak. Szerintük a fák többsége egészséges.

„Ez a két fasor védett volt. Ugyanakkor az önkormányzat úgy szüntette meg a védettségét, hogy arról a Duna–Dráva Nemzeti Parknak nem kérte ki hozzájárulását. Véleményünk szerint ez a jogszabályból következik” – mondta Szabó Lóránd, a Természetesen Dombóvárért Egyesület elnöke, a város korábbi polgármestere, aki a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indult a körzetben. Az ATV szerint a város fideszes polgármestere, Pintér Szilárd még a koronavírus-járvány idején egyedül adott be pályázatot az utcák vízelvezetésének megoldására.

„Döbbenetes, amit ma a városban tapasztaltam” – írta Facebook-oldalán Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője hétfőn. Szerinte a beteg, veszélyes fák kivágása indokolt volt, de „jól láthatóan rengeteg egészséges fa esett áldozatul egy olyan tervnek, aminek lett volna alternatívája”. Azt ígérte, utánajár annak, hogy milyen vizsgálatok előzték meg a fák kivágását, és hogy történt az engedélyezés. A város egy másik utcájában élők aláírással tiltakoztak egy szintén védett fasor kivágása ellen.

Az ATV Híradója szerint összesen több mint másfél kilométernyi út két oldalán vágják ki a gesztenyefákat. Kedd reggel írásban kerestük Pintér Szilárd polgármestert.

A polgármester szerint már korhadt volt a fák gyökérzete

Dombóvár polgármestere, Pintér Szilárd a Telexnek küldött levelében azt írta, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszerek kialakítása miatt volt szükség a veszélyt jelentő fasorok eltávolítására a Fő utcában és az Ady Endre utcában. Hozzátette, hogy a két említett fasor generációk óta élt Dombóvár központjában, sokan kötődtek a város fölé emelkedő fákhoz, ezek azonban egyre több veszélyt jelentettek. A polgármester idézett egy igazságügyi szakvéleményt, amelyben a szakértő megállapította, hogy a „fák potenciális veszélyt rejtenek”, ezért a „fasor mihamarabbi fafajcseréjét” javasolta a fenntartónak.

„Tehát lehet, hogy a fák levelei, ágai, élőnek tűnnek, de a gyökérzetük azonban korhadt, nem bírja tartani a koros, súlyos fatörzset, így folyamatos veszélyforrást jelentenek, pontos élettartamuk nem megjósolható. Kivágásukkor a törzsek egészségesnek tűnhetnek egy adott ponton, azonban attól feljebb vagy a gyökérzetben elhaltak lehetnek” – írta Pintér Szilárd, hozzátéve, hogy az önkormányzat megalapozottan szüntette meg a kérdéses fasorok védettségét.

A polgármester kiemelte, hogy az elöregedett dombóvári faállomány több alkalommal okozott balesetet, 2018-ban tragédia is történt a városban: egy autóra dőlt fa négy ember halálát okozta. „Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a gesztenyefák látványa pótolhatatlan, de a nyugalomban és biztonságban való együttéléshez kompromisszumokat kell kötnünk, alkalmazkodnunk kell egymáshoz, csak így élhetünk együtt nyugalomban és békességben” – írta levelében a polgármester.

Kitért arra is, hogy az elöregedett, veszélyes fasorok cserére kerülnek, a városi környezetet toleráló útsorfákat telepítenek a helyükre. Ennek részeként az Ady Endre utcában 182, a Fő utcán pedig 268 darab, többször iskolázott facsemetét ültetnek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!