Asszisztensei javára mondott le fizetése egy részéről egy zuglói háziorvos

2023. augusztus 1. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Állami forrás híján saját fizetésének egy részéről lemondva emelte meg két asszisztense bérét egy zuglói háziorvos. Az RTL Híradó riportjában megszólaló Keczéry Attila azt mondta, azért döntött a szokatlan megoldás mellett, mert félő volt, hogy munkatársai felmondanak, miután világossá vált, hogy ők nem kapják meg az egészségügyi szakdolgozóknak megítélt 18 százalékos emelést. Hozzátette, hogy naponta átlagosan száz beteget látnak el a rendelőben.

A budapesti háziorvos azt is elmondta, hogy évek óta nem változott a rendelő működtetésére kapott állami támogatás, az úgynevezett praxisfinanszírozás összege, így az sem az inflációt, sem a rezsiemelkedést nem követi.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az RTL-nek egy gyöngyösi háziorvos is, aki szintén elhatározta, hogy saját forrásból biztosítja a vele dolgozó nővéreknek azt a fizetési többletet, amelyet kórházi dolgozóként kapnának jelenlegi bérükön felül.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint körülbelül kilencezren lehetnek hasonló helyzetben, ennyien nem tartoznak ugyanis az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá. A kamara már májusban, majd a hét elején ismét jelezte az államtitkárságnak a fenti problémát, végül az RTL Híradó azt a választ kapta a Belügyminisztériumtól, hogy a kormány úgy döntött, a praxisok megkapják a dolgozók fizetésemeléséhez szükséges összeget, illetve visszamenőlegesen praxistámogatásra is jogosultak lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!