Rendkívüli parlamenti ülést hív össze az ellenzék kezdeményezésére Kövér László, kérdéses, hogy a Fidesz elmegy-e rá

2023. július 27. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

A házbizottság csütörtöki ülésére Kövér László fideszes házelnök olyan előterjesztést nyújtott be, amely az ellenzék 49 képviselője kezdeményezésének megfelelően július 31-ére, hétfőre hívná össze a parlament rendkívüli ülését. Ezen többek között a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról is szavaznának, de kérdéses, hogy fognak-e, ehhez ugyanis a kormánypárti képviselőknek is meg kell jelenniük, írja a Hvg.hu.

Kövérnek ilyen esetekben kötelező összehívnia az ülést, hiszen az előírások szerint ezt meg kell tennie, ha legalább 40 képviselő kezdeményezi. Az ülés javasolt fő témája a kormány által már több mint egy éve a parlament elé benyújtott, de eddig a kormány és a Fidesz–KDNP-frakciók által halogatott svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról szól.

Ha azonban a kormánypárti képviselők nem jelennek meg, határozatképtelen lesz az ülés. Az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, a Fidesz–KDNP csak az őszi parlamenti ülésszakban tervezi megszavazni a svéd NATO-csatlakozást, igazodva Törökországhoz, ahol Recep Tayyip Erdoğan elnök bejelentése szerint csak októberben lesz parlamenti jóváhagyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!