Megnyílt a szálloda a Drechsler-palotában, amelyet romosan Orbán is visszaszerzett volna

2023. július 26. – 07:07

Megnyílt a szálloda a Drechsler-palotában, amelyet romosan Orbán is visszaszerzett volna
A felújított Drechsler-palota az Operaházzal szemben – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Új szállodamárka jelent meg Magyarországon, miután a QPR Properties megnyitotta 151 szobás luxusszállóját, a W Budapest Hotelt a budapesti Andrássy úton álló Drechsler-palotában – írta az MTI.

Az egykor az Állami Balettintézetnek is helyet adó műemlék épület szállodává alakítását két és fél év alatt végezte el a DVM-csoport integrált építészeti és építőipari szolgáltató – közölte a kivitelező DVM-csoport az állami hírügynökséggel. A szállodát a Marriott Internationalhez tartozó W Hotels üzemelteti.

A Drechsler-palota Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883 és 1886 között épült francia reneszánsz és neogótikus stílusban. Az UNESCO világörökségi helyszínen álló védett műemlék 135 éves története során számos szerepet töltött be az intézményi és lakófunkciótól a vendéglátóipari felhasználáson keresztül a kiemelt kulturális szerepkörig. A palotát 1997-ben privatizálták, a portugál tulajdonos 220 millió forintért vásárolta meg az ingatlant.

Utána azonban kiemelt fekvése és építészeti értékei ellenére elhagyatottan állt. Ikonikus jelenet volt tíz évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor Tarlós Istvánnal, Budapest akkori főpolgármesterével utazott egy buszon és a kormányfő a kamerák előtt közölte a rossz állapotban lévő Drechsler-palota mellett elhaladva:

„Vissza is akarnám szerezni azt.”

Tarlós jogszabályokra hivatkozott, amelyek miatt ezt nem kezdeményezhette a főváros, mire Orbán azt mondta: „kezdeményezzétek, hogy legyen törvény (…) csak adjatok egy javaslatot, nem tudom ezt kitalálni helyettetek (…) ne saflizzál rögtön oldalra (…) adjátok be.”

Az épületet végül nem az állam, hanem egy katari befektetőcsoport szerezte meg, nekik azonban a budapesti projektek – beleértve az egymilliárd euró feletti Kopaszi-gát projektjét – kicsiknek bizonyultak a világjárvány után újra megnyíló globális lehetőségekhez képest.

Ezután szerezte meg a QPR Properties, a felújítást 2021-től a DVM group (Magyarország) mint a projekt generálkivitelezője végezte el. Az örökségvédelem és műemléki helyreállítás jelentős gépészeti és elektromos megújulással egészült ki, amely a 16 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan minden helyiségét érintette. A kivitelezőnek az ötcsillagos szálloda műszaki elvárásaira is fel kellett készítenie az épületet – tájékoztattak.

Magyarország a Marriott International egyik legfontosabb piaca. Jelenleg nyolc szállodával rendelkezik a luxus szegmenstől (W Budapest, Ritz-Carlton Budapest, Matild Palace Budapest, Luxury Collection hotel) a prémium kategórián át (Budapest Marriott Hotel) a válogatott szolgáltatási lehetőségekig (Courtyard by Marriott Budapest City Center, Four Points by Sheraton Budapest Danube) a szabadidős és üzleti utazók igényeit egyaránt kielégítik.

Jelentős további fejlesztési terveik vannak az országban: miután a W Hotels márka debütált a régióban, az ősszel a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Dorothea Hotel, valamint az Autograph Collection szállodával a legelső Autograph Collection szállodát is bevezetik Magyarországon – jelezték.

A Marriott globális szálláshely-szolgáltatási rendszere 2023 első negyedéve után közel 8400 szálláshelyet számlált, több mint 1 534 000 szobával.

A világ legnagyobb szállodaláncát üzemeltető Marriott International konszolidált nettó árbevétele tavaly 20,773 milliárd dollár volt. A cég 2021-ben 13,86 milliárd dollár éves bevételről adott számot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!