Pressman: Látjuk a meleg közösségekkel szemben növekvő ellenséges hangulatot

2023. július 25. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMBTQ-mozgalom történetét és az emberi jogokért folytatott küzdelem magyarországi történetét a magyarok írják – nyilatkozta David Pressman az elsősorban a melegek közösségére fókuszáló MetroWeeklynek. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete – aki egyike az ország hat vállaltan meleg nagykövetének – visszautasította a feltevést, hogy személyesen ő akarna tematizálni, amikor a magyarországi emberi jogi helyzettel és a növekvő autokráciával kapcsolatban nyilatkozik. Pressman szerint Joe Biden elnök kormányzata világosság tette, hogy ez a kérdés fontos az Egyesült Államoknak, amely az emberi méltóság előmozdítását alapvető célnak tartja.

„Ez nem rólam szól, hanem azokról a fiatal (LMBTQ-közösséghez tartozó) magyarokról, akik odajöttek hozzám az utcán, és elmondják elképzeléseiket egy olyan Magyarországról, amelyben nekik is helyük van.”

Pressmant már tavalyi érkezésekor fenntartásokkal fogadta a magyar kormány, sőt, már kinevezése előtt is neheztelt a magyar fél, a nagyköveti meghallgatásokon a magyar kormány politikáját érintő véleménye megfogalmazásáért.

A melegeket a pedofíliával összemosó gyermekvédelmi törvény, az egynemű párok örökbefogadásának lehetőségen szűkítése mind a melegek társadalmi elszigetelésére utal, így kézenfekvő volt, hogy Pressman is megjelent július 15-én a budapesti Pride-on, majd utána pikniket szervezett a meleg közösség ezer tagjának a nagyköveti rezidencián, ahová egyébként kormányzati képviselőket is meghívott. A nagykövet úgy vélte, hogy a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva a meleg közösségeket vette célba a kormányzat politikája.

Pressman szerint nem igaz a magyar kormányhoz közeli körök, a kormányzati sajtó állítása, hogy az ő meleg közösségekkel kapcsolatos aktivitása egy nyugati, liberális alapokról induló támadás volna a magyar, keresztény konzervatív értékek ellen. A nagykövet úgy véli, hogy ha van ilyen ellenállás a kormányzat politikájával szemben, akkor annak gyökereit nem külföldön, hanem Magyarországon lehet megtalálni. Olyan magyar családokról van szó, akik méltósággal akarnak élni az országukban – és ezt a jogos igényt az Egyesült Államok támogatja.

A piknik egybeesett azzal, hogy 38 ország nagykövetsége közös közleményt adott ki, elutasítva az erőszakot, a gyűlöletbeszédet, és kiállva a meleg közösség tagjainak szabadsága, egyenjogúsága mellett. (A közleményhez több európai ország képviselete csatlakozott, de Lengyelország és Szlovénia ettől távol tartotta magát.)

Kitért a magyar szabályozás alapján előírt fóliázásra és arra is, hogy már pénzbüntetéssel is sújtottak Magyarországon könyvesboltot, amiért a meleg közösséggel kapcsolatos tematikájúnak tartott könyv nem volt fóliával bevonva.

„Láttunk már szivárványos padokat átfesteni, látjuk, hogy a megszólalások egyre ellenségesebbek a meleg közösségekkel szemben… ezért is fontos az LMBTQ-közösségekkel és általában a magyarokkal tudatni, hogy az Egyesült Államok a veszélyeztetett kisebbségekkel van és lesz a jövőben is, amikor arra szükség van.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!