Fővárosi taxitársaságok: A Bolt Taxi a tisztességes versenyhez való jogot sérti

2023. július 24. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Véleményünk szerint a védjegyeknél súlyosabbnak minősül, és egyben az általunk képviselt társaságok, mint versenytársak méltányos érdekét és a tisztességes versenyhez való jogát sérti az elmúlt napokban ugyancsak sajtóvisszhangot kapott, a Bolt HTX Kft. által alkalmazott számlázási gyakorlat” – írja sajtóközleményében több fővárosi taxi társaság, például a Főtaxi és a 6x6 Taxi. A közleménnyel a taxitársaságok arra szerettek volna reagálni, hogy az Országos Taxis Szövetség elnöke nemrég megkérte a fővárost: semmisítsék meg a Bolt Taxi engedélyét, mert szerinte az jogellenes. A BKK szerint viszont jogszerűen működik a Bolt Taxi. Korábban a társaságot a védjegye miatt támadták. A Bolt HTX Kft. ügyvezetője szerint minden tekintetben a fennálló magyarországi, illetve európai uniós szabályozásnak megfelelően működnek.

A sajtóközleményt most aláíró társaságok szerint az a baj a Bolttal, hogy az engedélyezett tevékenységét nem maga végzi. Ez pontosabban azt jelenti, hogy szerintük a cég a számlázást kiszervezi külföldi partnerének annak érdekében, hogy az uniós adószabályozást kihasználva látszólag kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak. „Alapvetően a költségvetés, vagyis valamennyi adófizető rovására.”

„Mi egyértelműen a jogszabályok szerinti működés és a pártatlanul szabályozott egyenlő verseny mellett foglalunk határozottan állást. Álláspontunk szerint a jogszabály világos megfogalmazásával szemben a védjegyek váratlanul tág jogértelmezése a Főváros által és egyfajta ”könnyített„ eljárásban való jóváhagyása, sérti a tisztességes versenyt. Ezen elvek mellett, ahogy eddig is, ezután is ki kívánunk állni: mindannyian hiszünk a tisztességes versenyben, amelyet egyenlő feltételek mellett magunk is vállalunk” – fogalmaznak közleményükben.

A társaságok bíznak abban, hogy az adóhatóság átfogó vizsgálata majd helyreállítja a cég jogszerű működését.

A BKK szerint nincs semmi baj

A BKK közleményében korábban azt írta, hogy a BKK nem ad ki engedélyt, csak egy előzetes megfelelőségi igazolást, amely nem vonható vissza, és erre indoka sem lenne a Bolt esetében. Ezt az engedélyt egyébként a Közlekedési Hatóság adhatja ki és vonhatja vissza. „Nincs olyan jogszabály, amely alapján ezt az előzetes igazolást a BKK később visszavonhatná” – írták. Korábban a Bolt Taxi is azt írta: „a BOLT HTX Kft. minden esetben a magyar jogi szabályozások szerint jár el, és azoknak maximálisan eleget téve mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal”.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a taxis szövetség elnöke, Metál Zoltán azt kéri a fővárostól, hogy semmisítsék meg a Bolt szerződését személyszállításra, mert az szerinte jogellenes. „A fő probléma, hogy nem azonos feltételek mellett kell versenyezniük a szereplőknek” – mondta.

Frissítés: Megkerestük a Bolt Taxi Sajtóosztályát, hogy reagáljanak a taxitársaságok hétfői közleményére. Válaszukban egy néhány napja Indexen megjelent interjú részletét küldték el. Sabjányi László, a Bolt HTX Kft. ügyvezetőjének július 20-án az index.hu-nak adott nyilatkozata szerint a Bolt Taxi Magyarországon adózik. Az ügyvezető válaszában azt mondta:

„(…) A Bolt itthon egy magyar cég, amely magyar alkalmazottakat foglalkoztat, a hálózat sofőrpartnerei is magyarok. Ha azt mondom, minden tekintetben a fennálló magyarországi, illetve európai uniós szabályozásnak megfelelően működünk, abba a különböző adók és járulékok megfizetése is beletartozik. Az ennek az ellenkezőjét állító hangokat is meghalljuk, csak éppen nem értjük. Ebben a modellben, mint a legtöbb platform esetében, többféle szolgáltatást nyújtunk, ezek egy része Magyarországon történik, egy másik része pedig határon átívelő szolgáltatás. A magyar jogszabályok és az eu-s direktívák azonban úgy vannak megalkotva, hogy a megfelelő adóbevételek a magyar államkasszát illessék meg. Például Magyarországra nyújtott, határon átnyúló szolgáltatás esetén a fordított áfának köszönhetően szintén a magyar államkasszát illetik az áfabevételek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!