Szijjártó: Nyugodt és udvarias hangnemben zajlott a bekéretett bukaresti magyar nagykövet találkozója

2023. július 24. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – írta a Facebookon Szijjártó Péter hétfő délben arra a hírre reagálva, hogy a bukaresti magyar nagykövetet reggel a román külügyminisztériumba kérették.

A külügyminiszter posztjában úgy fogalmazott: „a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.”

Korábban írtunk arról, hogy Szijjártó Péter az ATV kérdésére a reggeli sajtótájékoztatón azt mondta, Románia budapesti nagykövete július 13-án járt a magyar külügyminisztériumban, ahol szóban „demarsot terjesztett elő” a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak. Szijjártó szerint a román nagykövet felolvasott egy, „a saját bukaresti külügyminisztériumától kapott utasítást, és ebben részletezték, mit várnak a magyar miniszterelnöktől, hogy miről és hogyan ne beszéljen” Tusnádfürdőn. Erről leirat is készült.

„Ezeket az elvárásokat pontosan idézte miniszterelnök úr a beszéde legelején” – közölte Szijjártó.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán nem hagyta szó nélkül a román külügy utasításait. „Azt írják, hogy ne beszéljünk nem létező romániai közigazgatási területi egységekről. Elgondolkoztam, hogy mire gondolhatnak. Azt hiszem, hogy Erdélyre és Székelyföldre. De mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – mondta például. De olyat is mondott, hogy: „Azt írják, hogy van, amiről beszélhetünk, de ne tüntessük fel rossz színben. Ilyenek például a nyugati értékek. Ha valaki az európai politikában forgolódik, mint ahogy nekem ez dolgom, akkor ma a nyugati értékek három dolgot jelentenek: migrációt, LMBTQ-t, meg háborút. Kedves román barátaim, ezeket nem kell rossz színben feltüntetni, rossz színben tűnnek fel ezek maguktól is.”

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét percről percre is közvetítettük, és azt is összefoglaltuk, hogy mi állt a szavai mögött. A legfontosabb kijelentéseit ebben a videóban is összegyűjtöttük (a videóban 1 perc 29 másodpercnél indul az Erdélyről szóló rész):

A magyar miniszterelnök beszédére adott román reakciókat a Transtelex ebben a cikkben gyűjtötte össze. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerint „Orbán úr úgy viselkedik, mint egy agitátor, nem mint egy kormányfő”, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője pedig arról beszélt, Orbán illiberális politikája kudarcra van ítélve, és ezzel egyre inkább elszigeteli az országot a nyugati értékektől. De még az Orbánt egyébként kedvelő román szélsőjobb is kritizálta a magyar miniszterelnököt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!