Országos Kórházi Főigazgatóság: A védőnői ellátás folyamatos, nincs tömeges felmondás

2023. július 22. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított – írta közleményében az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) sajtóinformációkra reagálva.

A Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője korábban azt mondta: a legtöbb védőnő munkakörülményei súlyosan romlottak az elmúlt bő két hétben. Szalainé Pintér Boglárka arról is beszélt, hogy néhány helyen a kötelező védőoltások beadását is halasztják, mert a védőnői szolgálatok államosítása óta nincs hol beadni azokat.

Az OKFŐ közleménye szerint az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatköre, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő. A szervezet közölte azt is, hogy a vármegyei irányító intézmények a határidő lejártáig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat. A védőnők munkavégzéséhez szükséges eszközöket a vármegyei irányító intézmények biztosítják.

Szalainé azt is mondta, hogy jelenleg nincs tömeges felmondás a védőnők között, „de folyamatosan hagyják ott a pályát a legrosszabb önkormányzati bánásmódnál is méltatlanabb helyzetek miatt” – mondta.

Az OKFŐ közleményében azt írta válaszul, hogy a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett.

Az állam július elsejétől vette át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól az egészségügyi törvény módosításával. A védőnők azóta a megyei irányító kórházak alkalmazottai, a hatósági felügyeletet az NNK, a szakmai irányítást pedig az Okfő látja el. Az átalakításról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!