Szerinted is úgy néz ki, mint egy nyilvános vécé?-feliratú plakátokat ragasztott ki a Teréz körúti telefonfülkékre Terézváros polgármestere

2023. július 18. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban írtuk meg, hogy Terézváros polgármestere, Soproni Tamás a Telekommal folytatott egyeztetésük során azt a tájékoztatást kapta, hogy noha a távközlési cég nem tervezi csökkenteni az üzemelő utcai telefonokkal felszerelt fülkék számát, de „legalább azokat leszerelik, amelyeket készülék híján leginkább piszoárnak és kocsmapultnak használtak. Ilyen van például a Teréz körúton és a Podmaniczky utcában is”.

Nos, úgy tűnik, hogy ez nem történt meg, ugyanis a polgármester kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy

„megelégeltük a cselekvésük hiányát, ezért úgy döntöttünk, mindenki számára nyilvánvalóvá tesszük, hogy a fülkék állapotáért, ezért a szégyenért, ami Budapest szívében van, s amit ezrek láthatnak minden nap, a Magyar Telekom a felelős”.

Fotó: Tuba Zoltán / Terézvárosi Önkormányzat
Fotó: Tuba Zoltán / Terézvárosi Önkormányzat

Soproni Tamás saját kezűleg ragasztgatta végig a Teréz körúti telefonfülkéket a következő szövegű plakátokkal:

  • „Szerinted is úgy néz ki, mint egy nyilvános vécé? A takarításért felelős: Telekom.”
  • „Ha ez a fülke a miénk lenne, nagyon szégyellnénk. Ez a fülke a Telekomé.”
  • „Tudod, kinek a feladata takarítani ezt a fülkét? A Telekomé.”

Mint Terézváros momentumos polgármester írja, 2021 óta leveleznek a Telekommal és az NMHH-val, hogy „eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék, vagy legalább takarítsák őket, de nem jutottak sokra.” Az NMHH határozhatja meg ugyanis, hogy mennyi telefonfülkét kötelező fenntartani egy településen. Az 1 kilométer hosszú Teréz körúton 100 méterenként áll egy ilyen bódé – ez a szám Soproni szerint azonban a fülkék állapotától függetlenül is teljesen indokolatlan.

A fülkékből pedig a budapestiek nem, csak a Telekom profitál, mivel azokat reklámfelületként értékesíti. Mint korábban kiderült ugyanis,

a telefonfülkék kihasználtsága minimális: ma egy nyilvános készülék átlagos havi használati ideje kevesebb mint húsz perc.

Fotó: Tuba Zoltán / Terézvárosi Önkormányzat
Fotó: Tuba Zoltán / Terézvárosi Önkormányzat

A polgármester posztja szerint az önkormányzat a júniusi testületi ülésen ezért úgy döntött, hogy módosítják a településkép védelméről szóló rendeletüket, „és ha az állami főépítész vagy más állami szerv közbe nem szól, akkor: – a telefonfülkék utcabútornak fognak minősülni, melyeken tiltjuk a reklámok elhelyezését, – előírjuk, hogy az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ha pedig ezt elmulasztja, akár 2 millió forintig bírságolható”.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a jogalkotók és az NMHH vegyék ki a telefonfülkéket „az egyetemes szolgáltatások sorából, és zárkózzanak fel ezzel a XXI. századhoz”. A Magyar Telekom pedig bontsa el azokat a fülkéket, amelyekben nincs, vagy használhatatlan a telefonkészülék (pl. telefonkártyás), végezze el a fülkék graffiti-mentesítését, és a szerkezeti javításokat, festést, valamint napi szinten biztosítsák a fülkék ellenőrzését, takarítását.

A polgármester ahogy korábban, úgy most is felajánlotta a távközlési cégnek, hogy amennyiben ezeket a feladatokat nem képes ellátni, akkor az önkormányzat ellenszolgáltatás fejében átvállalja ezeket, „és arra is nyitottak vagyunk, hogy a funkció nélküli fülkéket hasznosítsuk, akár művészeti projektekhez, akár közösségi funkcióra”.

Tavaly augusztusban Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere jelentette be, hogy megvettek egy kihasználatlan Margit körúti telefonfülkét, amiben könyvszekrényt alakítottak ki, majd később a helyére fát ültetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!