Leszerelik azokat a telefonfülkéket a Teréz körúton, amiket ma már csak piszoárként használnak

2023. április 25. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Terézváros polgármestere, Soproni Tamás a Facebook-oldalán közölte, hogy a Telekommal folytatott egyeztetésük során azt a tájékoztatást kapták, hogy noha a távközlési cég nem tervezi csökkenteni az üzemelő utcai telefonokkal felszerelt fülkék számát, de „legalább azokat leszerelik, amelyeket készülék híján leginkább piszoárnak és kocsmapultnak használtak. Ilyen van például a Teréz körúton és a Podmaniczky utcában is”.

Mint a polgármester írja, a Telekomtól azt az ígéretet kapták, hogy a Teréz körúti telefonfülkéket a havi 1 helyett 2-szer fogják takarítani, amit Soproni kedvesnek nevezett posztjában, de nem elégségesnek. Éppen ezért felajánlotta a cégnek, hogy megfelelő kompenzációért cserébe a jövőben az önkormányzat takarítaná és tartaná fent a terézvárosi fülkéket a cég alvállalkozója helyett.

Soproni emlékeztetett rá, hogy az NMHH hatósági határozata írja elő, hogy adott településen hány nyilvános készüléket kell üzemeltetni: Budapesten 569 darabot – ebből viszont közel 30 darab a Teréz körút körülbelül 1 kilométeres hosszában van elhelyezve. A polgármester szerint ennek főként az lehet az oka, hogy a fülkék reklámfelületként is szolgálnak a Telekomnak. Ugyanakkor a kihasználtságuk minimális, ugyanis

ma egy nyilvános készülék átlagos havi használati ideje kevesebb mint húsz perc.

Éppen ezért folytatják „az értelmetlen telefonfülkék leszereléséért folytatott küzdelmet”, és kezdeményezni fogják a kormánynál, hogy településenként (különösen a fővárosban) kevesebb nyilvános telefonkészülék fenntartását írják elő.

Az önkormányzat emellett felajánlja a Telekomnak, hogy a körúti fülkék közül átvesznek néhányat, hogy a lakókat bevonva közterületi művészeti alkotássá alakítsák őket.

Tavaly augusztusban Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere jelentette be, hogy megvettek egy kihasználatlan Margit körúti telefonfülkét, amiben könyvszekrényt alakítottak ki, majd később a helyére fát ültetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!