Nyolcmillió forint értékű snüsszt foglalt le a NAV a repülőtéren

2023. július 14. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy négyezer tégely, csaknem nyolcmillió forintot érő svéd nikotinos párnácskát, snüsszt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai – írja az MTI.

Május óta szinte hetente érkeztek küldemények a dobozokon szereplő címre, egy vállalkozás székhelyére. A küldeményeken fiktív címzett volt feltüntetve, a hozzá társított telefonszám viszont a raktározó vállalkozás képviselőjéhez volt köthető. A cég ügyvezetője a jövedéki termékek adózását és jogszerű birtoklását nem tudta igazolni, ezért költségvetési csalás bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Az okozott vagyoni hátrány eléri a 3 millió forintot.

A pénzügyőrök a 16 kartondoboznyi árut lefoglalták – áll a NAV közleményében.

A snüssz fogyasztása az elmúlt években Magyarországon is nagy lendületet kapott, különösen a 18–25 éves korosztályban, de a 14-15 évesek körében is egyre népszerűbb. A sóval és vízzel összekevert, őrölt dohánylevelek zacskókba porciózása egy 18. századi svéd találmány, amely aztán a skandináv országok legelterjedtebb füstmentes dohányterméke lett.

Új generációs változataik a nikotinpárnák, amelyek tiszta növényi rostból és hozzáadott nikotinnal készülnek, dohányt pedig egyáltalán nem tartalmaznak. Kapnak viszont változatos ízesítőanyagokat és édesítőszereket, a jelenlegi kínálatban találunk mentolos, kólás, sárkánygyümölcsös, Red Bull-os és még számtalan más ízesítésű terméket.

A snüssz fogyasztása nem büntetendő ugyan, értékesítése viszont tilos az Európai Unióban – írtuk a cikkünkben, amelyben a snüssz rohamos elterjedését mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!