Az Ítélőtábla visszadobta a Debreceni Törvényszék határozatát, mégis leállíthatják a CATL-beruházást

2023. július 12. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú végzésének értelmében ismételten döntenie kell a Debreceni Törvényszéknek arról, hogy környezetvédelmi szempontok miatt leállítja-e a kínai CATL akkumulátorgyár építkezését – írja a 24.hu.

A Fővárosi Ítélőtábla a Telex kérdésére megerősítette, hogy június 7-én hozott határozatával „az elsőfokú bíróság végzését hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új végzés hozatalára utasította”.

A 24.hu információi szerint CATL környezethasználati engedélyét „hat magánszemély és két civil szervezet” támadta meg a bíróságon. A Telexen márciusban írtunk arról, hogy a Momentum helyi civilekkel együttműködve terelte jogi útra az ügyet, és ugyanígy tett az LMP a Védegylet nevű civil szervezettel együttműködve. Összesen hét keresetet nyújtottak be a Debreceni Törvényszékhez, ebből egyet formai okok miatt elutasítottak, a többi vizsgálata folyamatban van.

A civilek és ellenzéki pártok itt támadták meg a debreceni CATL-gyár környezethasználati engedélyét, és „azonnali jogvédelem iránti kérelmet” is benyújtottak, vagyis kérvényezték, hogy a per alatt a CATL ne folytathassa az építkezést.

Ezt a kérelmet utasította el első fokon a Debreceni Törvényszék, és ezt helyezte hatályon kívül – miután a felperesek fellebbeztek ellene – június elején a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. A Debreceni Törvényszéknek tehát most újra döntenie kell a kérelemről.

„A felperes keresete az összevont környezethasználati engedély jogszerűségét támadja, amelynek érdemi vizsgálatába a másodfokú bíróság az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elutasító végzés felülbírálata során nem bocsátkozhat” – hangsúlyozta a Telexnek a Fővárosi Ítélőtábla.

Az egyik magánszemély, aki pert indított a környezethasználati engedély visszavonásárért, a gyárterület szomszédságában fekvő település egyik ingatlantulajdonosa, Moczok Gyula. A 24.hu cikke szerint az általa kért azonnali jogvédelem elutasítását bírálta felül a Fővárosi Ítélőtábla. A lap szerint az ítélőtábla azt kifogásolta, hogy

„az elsőfokú bíróság nem végezte el Debrecen csúcsidőszakban történő vízellátásának ellátásbiztonsága közvetlen veszélyével kapcsolatos mérlegelést.”

Az új végzés meghozatalakor az elsőfokú bíróságnak „a felek szempontjai mellett figyelemmel kell lennie (…) a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításához, valamint (…) Debrecen város közműves vízellátása ellátásbiztonságához fűződő közérdekre egyaránt” – írta indoklásában az Ítélőtábla.

A CATL-gyár vízigénye jelen állás szerint jóval alacsonyabb lesz, mint a sajtóban korábban keringő számok (napi 3400 köbméter), az aszályos vidéken épülő beruházással kapcsolatban mégis sokakat aggaszt, hogy hosszabb távon miből lesz elegendő víz egy olyan területen, ahol közel, s távol nincsenek folyók. Erről a magyarországi akkumulátorgyártásról szóló cikksorozatunk második részében írtunk hosszabban. Az akkumulátorgyárak vízügyi vonatkozásaival kapcsolatos kritikákra korábban Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, szerinte Magyarországon senki nem veszélyezteti a vízvagyont.

A bírósági eljárás ellenére a CATL szoros menetrenddel tervez: jövőre próbaüzemet, két év múlva már éles gyártást szeretne. A tervekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!