Az utolsó pillanatban civilekkel lép fel a Momentum a debreceni akkugyárral szemben

2023. március 19. – 16:50

Az utolsó pillanatban civilekkel lép fel a Momentum a debreceni akkugyárral szemben
A leendő CATL akkumulátorgyár területe a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án – Fotó: Cteglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi engedély visszavonásával akadályozná meg a Momentum a debreceni akkumulátorgyár felépítését. Idő erre nem sok maradt: „Hétfőn lejár egy fontos határidő. A debreceni akkugyár létesítéséhez szükséges, egységes környezethasználati engedéllyel szemben közigazgatási perhez szükséges kereset benyújtásának jogvesztő határideje” – írta a Facebook-bejegyzésében Mándi László. A Momentum politikusa szerint egyértelmű, hogy a „nemzetgazdasági szempontból is elhibázott, vízzabáló és környezetpusztító beruházás” létrehozásához szükséges engedélyt nem szakmai érvek, hanem politikai nyomás hatására adta meg a hatóság, azaz a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal.

Arról, hogy miért indult el a magyar kormány ennyire látványosan az akkumulátorgyártás felé, itt olvashatja részletes elemzésünket. Környezetvédelmi hatásairól ebben a cikkünkben olvashat. A debreceni tüntetésről pedig itt tájékozódhat helyszíni videóriportunkban.

A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházást a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) valósítaná meg, a kormány hosszabb távon az akkumulátorgyártás stratégiai jelentőségével indokolja a tervet, lokálisan pedig azzal, hogy az közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.

Az, hogy helyi civilekkel együttműködve tereli a párt jogi útra a fellépést, részben formális kényszer: „Ezt eredményesen csak akkor lehet elérni, ha a vonatkozó jogszabályok alapján a beruházással közvetlenül érintettek nyújtanak be keresetet a beruházást engedélyező határozattal szemben. Ennek érdekében az elmúlt hetekben nemcsak felvettük a kapcsolatot a helyi civilekkel, hanem jogi támogatást is nyújtottunk.”

Igaz, Mándi szerint ez környezetvédelmi szempontból messze túlmutat a lokális érdekeken, mert „a beruházás megvalósítása nemcsak lokálisan, tehát Debrecenre, Mikepércsre és további, a gigaberuházás közelében lévő településekre, az ott élő honfitársaink életminőségére, egészségére jelent közvetlen veszélyt és jár rendkívül komoly természeti, illetve környezeti beavatkozással, és szinte felmérhetetlen kockázatokkal, de mindannyiunk életére káros hatásokkal bírna.”

Az LMP is ugyanezt jelentette be

Vasárnap az LMP is sajtótájékoztatót tartott, amelyen Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja a Védegylet főtitkárával, Újszász Györgyivel közösen beszámoltak arról, hogy a Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni CATL gyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken.

Tetlák szerint az engedélyre vonatkozó kérelmet a kormányhivatalnak el kellett volna utasítania, mert nem tartalmazza a kérelem a gyár környezetkibocsátási hatásaira vonatkozó adatokat, téves a vízfelhasználás hatásainak vizsgálata, nem vizsgálta a hatóság a teljes beruházás hatását, csak az első ütemét, így kisebb kibocsátást és hatást vett figyelembe, ami ellentétes az EU-s és hazai jogszabályokkal.

Az LMP politikusa szerint meg kell akadályozni, hogy teljesüljön „Orbán Viktor lázálma”, amellyel „Magyarországot akkumulátorgyártó gyarmattá tenné” – különösképpen a vízhiányt előrejelző klímaváltozás ismeretében.

Újszászi a Védegylet céljáról beszélt, arról, hogy a bíróság vonja vissza az elsőfokú határozatot, tegye lehetővé, igazságügyi szakértő, ökológus, hidrológus és környezetvédelmi szakember bevonását, vizsgálják meg, hogy a benyújtott dokumentumok lehetővé tették-e, hogy a kormányhivatal minden releváns tényt vizsgálva tudja meghozni határozatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!