Baranyi: Ha a rongálók megkeresnek, hogy a Fradi színeit szeretnék egy padra festeni, szívesen segítenénk nekik

2023. július 11. – 18:20

Baranyi: Ha a rongálók megkeresnek, hogy a Fradi színeit szeretnék egy padra festeni, szívesen segítenénk nekik
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mint ahogyan azt korábban mi is megírtuk, kedd reggelre másodszor is zöld-fehérre festették azt a szivárványos padot, amelyet az Amnesty International Magyarország és a IX. kerületi önkormányzat közösen avatott fel a Tompa utcában múlt hét csütörtökön.

A kerület polgármestere, Baranyi Krisztina a Telexnek azt mondta, a rendőrség az Amnesty International feljelentése alapján, a két esetet összevonva kezdett nyomozni, kedd délelőtt néhány rendőr a helyszínre érkezett, és bár az elkövetők csuklyát és maszkot viseltek, szerinte a kamerafelvételek alapján jó eséllyel megtalálják majd őket.

Baranyi azonban nem egészen ért egyet az Amnesty reakciójával.

„Őszintén szólva én a magam részéről nem akartam feljelentést tenni, és valószínűleg nem is tettem volna. De ez az eljárás már megindult.”

A ferencvárosi polgármester szerint ugyan jobb lett volna, ha a Fradi-ultrák, vagy bárki más engedélyezett körülmények között fejezi ki az ellenvéleményét, és nem a padfestés eszközét választja, ettől függetlenül ő mindezt a véleménynyilvánítás részének tartja – mint ahogyan az Amnesty szivárványos festését is.

Baranyi a reggeli posztjában egy nevető smiley kíséretében „never ending story”-nak nevezte a történteket, kérdésünkre, hogy szerinte mégis melyik fél unja majd meg hamarabb az átfestést, azt válaszolta, szerinte semmi értelme nem lenne annak, ha ez mostantól egy oda-visszafestegetéssé váljon. „Közösen keressük a helyzet megoldását az Amnestyvel arra, hogy az ügy hogyan záruljon le, mert ez hosszú távon biztosan nem használ senkinek.”

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva ő még ennél is rosszabbra számított. „Minden évben van valamilyen felzúdulás, amikor önkormányzatként kiállunk bizonyos értékek mellett, és ezeknek a kiállásoknak eddig valamilyen módon mindig erőszakos vége lett. Emlékezhetünk, amikor letörték és felgyújtották a Pride-zászlót, amit az önkormányzat épületére tűztünk ki, és leöntötték festékkel, lerúgták és összetörték a Black Lives Matter mozgalmat támogató szobrot is. Ehhez képest a mostani jelentős javulásnak minősül a szememben.”

A pad első átmázolásakor az „Aryan Greens 30 years felirat” került rá, erre reagálva posztjában Baranyi Krisztina „erős árja hadtestnek” nevezte a felvételeken látható, két kapucnis személyt. Baranyi kérdésünkre azt mondta, a csoport eddig jellemzően erőszakos cselekményekkel, és különféle jelszavak skandálásával hívta fel magára a figyelmet, általában a Fradi-meccsek előtt vagy alatt, és nem gondolja, hogy önkormányzatként különösebben dolguk lenne velük, hiszen valószínűleg nem sok közös van az értékrendjükben.

„De ha megkeresnének minket azzal, hogy a Ferencvárosi Torna Club színeit szeretnék egy padra ráfesteni, akkor mi nemcsak támogatnánk és engedélyeznénk ezt, hanem még segítenénk is nekik abban, hogy egy kicsit igényesebben sikerüljön megvalósítani a tervüket”

– fogalmazott a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!