Magyar fejlesztésű légvédelmi drónt mutatott be a honvédség

2023. július 10. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépet, azaz drónt mutatott be hétfőn a honvédség, derült ki az MTI híréből. Az eszköz első hivatalos bemutatója a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén volt.

Porkoláb Imre a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos az eseményen arról beszélt: a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott.

Úgy véli, az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét. Mint mondta, az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei. Felidézte: a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését.

Fotók: Vasvári Tamás / MTVA / MTI
Fotók: Vasvári Tamás / MTVA / MTI

Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az akár 500 km/órával kötelékben is repülni képes, 68 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek. Repülési magassága a 6000 métert, üzemideje a 60 percet, kommunikációs hatótávolsága a 75 kilométert is eléri – közölte. A berendezés három részből áll: a légijárműből, a katapultból és a földi irányítóállomásból.

Az Orbán-kormányok néhány évvel ezelőtt jókora haderőfejlesztésbe kezdtek, de emellett a hazai hadiipar fejlesztését is elindították. Hat új hadiüzem is létrejön az országban, pontosabban kettő már működik, négy pedig kivitelezési vagy tervezési fázisban van. Egy német óriáscéget választott partnerül a kormány a legjelentősebb beruházásokhoz, és kiemelt cél, hogy a felépülő gyárak a hazai igények kielégítése mellett exportra is termeljenek. Ebben a cikkben néztük meg, mekkora esély van arra, hogy bejönnek a kormány külföldi megrendelésekkel kapcsolatos számításai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!