Október végéig kell dolgozniuk azoknak a pedagógusoknak, akik nem írják alá az új szerződést

2023. július 9. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

„A béremelés, az önálló és megbecsült hivatásrend, a kevesebb teher, és a több szabadság” – a kedden elfogadott státusztörvény legnagyobb előrelépéseit sorolta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Origónak adott interjúban.

Miután Novák Katalin is aláírta a törvényt, a következő lépés a végrehajtási rendelet lesz, majd a munkáltatók szeptember 15-ig értesítik a munkavállalókat arról, hogy 2024. január 1-jétől mi lesz az új szerződésükben.

„Amint megkapják ezt az értesítést, szeptember végéig tudnak rá reagálni. Ha elfogadják az ebben foglaltakat, és én azt hiszem, hogy ez döntő többségében így fog történni, akkor az érintetteknek január elsejével ennek mentén változik majd meg a jogállása” – magyarázta Maruzsa.

Aki azonban nem fogadja el, annak november végével megszűnik a jogviszonya, és a feladatait október végéig kell ellátnia.

„A baloldal azt állítja, hogy itt több ezer fő távozására kell számítani. Az egészségügyi jogviszonynál is ezt mondták, de nem így lett, hazugságnak bizonyult. Mi jóval optimistábbak vagyunk, a törvényjavaslat végső verziója igenis kedvező a pedagógusokra nézve” – állítja a köznevelési államtitkár.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

„Ebben az évezredben nem volt még ilyen átfogó szakmai egyeztetés törvényjavaslatról” – fogalmazott Maruzsa, aki szerint az egyeztetés nem azt jelenti, hogy odajönnek a szakszervezetek a Belügyminisztériumba, elmondják, hogy mi hogyan legyen, aztán a kormány a javaslataikat sietve végrehajtja. „A jó javaslatokra azonban nyitottak vagyunk, mi a konstruktív együttműködés alapján álltunk a tárgyalásokhoz. A március 2-án közzétett szöveghez képest 58 tartalmi pontból, 34 területen változtatott a kormány, tehát igenis érdemi egyeztetések voltak” – bizonygatta a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa szerint a törvényjavaslat elleni tiltakozások a tanév végére már érdektelenségbe fulladtak, de az államtitkár még nem számít teljes nyugalomra. „A baloldalt és a Soros-hálózatot ismerve, én biztos vagyok abban, hogy az ősszel is folytatják a hazugságokat, álhíreket és a feszültségkeltést, mivel két választás előtt és egy éppen átalakulóban levő köznevelési rendszer kereteiben leszünk akkor még, ők pedig a tanárokat kihasználva fognak kampányolni” – fogalmazott az államtitkár.

Abban bízik, hogy a szerződések aláírása után már nyugalom lesz, mert „mindenki megtapasztalja majd, hogy igenis működőképes struktúrát hoztunk létre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!